gura portitei plaja
Romania

Gura Portitei Jurilovca

Gura Portitei este o portiune de nisip izolata, unde Delta Dunarii si Marea Neagra se intalnesc. Din punctul meu de vedere este o plaja in toata regula la mare (putin salbatica din punct de vedere aspect dar in curs de modernizare ca facilitati), iar drumul pana la ea se face strabatand lacul Golovita.

Cum ajungi la Gura Portitei?

Cel mai simplu si comun drum este cu barca, din portul Jurilovca. Drumul dureaza aprox 20 minute si se face in barci micute, de 12-15 persoane, acoperite cu o prelata sa nu te stropesti din pricina vitezei. Oficial daca iei bilete de la ghiseul de bilete din port respecti programul din poza, ai cele 3 ore de plecare zilnic si platesti 70 lei de persoana dus-intors (cash sau card).

gura portitei jurilovca

Noi nu am prins bilete de la ghiseul oficial, toate erau rezervate pentru ca era o zi in care venea un grup nou de turisti la Gura Portitei, ce aveau cazare direct acolo printr-un pachet complet. Prin urmare, am luat bilete de la un privat care facea drumul asta pentru 60 lei/persoana dus-intors, cu aprox 2 ore de plecare pe zi: in jur de 9:00 si in jur de 10:30. Ora de intoarcere era stabilita de comun acord cu ceilalti turisti cu care te nimereai pe barca, iar in cazul nostru a fost ora 17:00. Probabil daca cineva nu putea sta atat se gaseau solutii pentru a se intoarce la Jurilovca mai devreme, insa in grupul nostru nu a fost cazul. La fel, daca e cerere mare probabil ca fac mai multe drumuri privatii intre Jurilovca si Gura Portitei, totul e relativ.

Masina am lasat-o in parcare pe langa port, exista atat optiuni de plata gratuite, cat si platite chiar langa barci.

Am inteles din alte articole de pe net ca este un drum si pe uscat pana la Gurta Portitei, pe langa Vadu. Totusi, din ce scria acolo ai nevoie de o masina 4×4 si de picioare doritoare sa mearga pe jos pe un drum nu tocmai prielinic. Noi am zis pas, dar daca este de interes pentru tine documenteaza-te pentru varianta asta.

Plaja Gura Portitei

Plaja de aici este intinsa, cu nisip-pietris si scoici, mai ales la intrarea in apa, unde scoicile sunt mari si muuulte. Poti sta pe prosop sau poti inchiria sezlong cu umbrar, costul fiind in luna iulie de 40 lei / sezlong. Apa marii se adanceste dupa cativa metri buni, dar este potrivita de balaceala, chiar si pentru copii. Pe plaja nu se aude muzica, este liniste si pace, o atmosfera perfecta de relaxare si de contemplare a naturii. Intr-o zona a plajei este amenajat si un mic spatiu de joaca pentru copii si cateva leagane-balansoar din lemn.

Daca te interseaza si cazarea la Gura Portitei, am vazut ca exista cateva casute pe plaja care primesc turisti si cativa oameni cu cortul pe nisip. Probabil exista pachete turistice complete, care ofera transport, cazare si masa, dar cum noi am fost doar intr-o excursie de zi, nu am detalii despre acestea. Apropo, facand parte din rezervatia Delta Dunarii, teoretic se plateste si taxa aferenta pentru acces in zona. Practic, nu stiu exact cine si cum o achita:) De intrebat, nu te intreaba nimeni.

gura portitei jurilovca
gura portitei jurilovca
gura portitei jurilovca
gura portitei jurilovca

Unde mananci la Gura Portitei?

Exista un restaurant destul de mare aici, cu o oferta variata si bogata de preparate in meniu. De la aperitive obisnuite pana la specialitati din peste si meniuri pentru copii, gasesti cu siguranta ceva pentru toate gusturile. Preturile sunt marisoare (de ex 30 lei o supa de gaina, 32 lei un snitel, 55 lei o portie de hamsii cu mamaliga), dar relativ apropiate de cele percepute in alte zone ale litoralului sau chiar in Bucuresti la multe terase. Cumva este de asteptat sa fie mai scump, data fiind pozitionarea izolata si dificultatea aprovizionarii.

Poti plati atat cash, cat si cu cardul, iar mancarea e chiar gustoasa (la orele pranzului e mai aglomerat, dar chiar si asa am gasit loc fara probleme).

In afara de restaurant, mai este un bar in alta zona a plajei, langa o piscina care nu era inca data in folosinta (era in proces de curatare). Aici poti sa iti iei oricand cafele, cocktailuri, bere, inghetata etc la preturi obsinuite (am pozat meniul mai jos, sa fie sursa exacta:D).

gura portitei jurilovca
gura portitei jurilovca

Jurilovca

Daca tot ne-am imbarcat de aici pentru Gura Portitei, am dat o raita si prin localitatea asta, sa vedem ce si cum. Trebuie sa zic ca arata destul de bine comuna, ingrijita si cu vedere faina la apele Deltei. Cateva poze graitoare mai jos, sa iti faci o idee despre ce gasesti aici si ce tip de excursii se organizeaza.

gura portitei jurilovca
gura portitei jurilovca
gura portitei jurilovca
gura portitei jurilovca
gura portitei jurilovca
gura portitei jurilovca
gura portitei jurilovca

Daca tot vorbim despre Jurilovca, iti recomand doua locuri faine unde sa mananci preparate din peste.

La Navodam luat o ciorba de peste si un chefal cu magaliga (foarte bune ambele), dar nimic senzational la urma urmei

jurilovca la navod
jurilovca la navod
jurilovca la navod

La Casa Ilinca – aici a fost experienta cu adevarat memorabila. Pe langa faptul ca terasa arata incredibil de bine (spatioasa, cu gazon ingrijit verde intens, mese si scaune colorate, leagane, ciubar, ornamente cu mult bun gust), mancarea este delicioasa si in portii uriase. Am avut o ciorba de peste cat 3 portii normale oriunde in alta parte, iar crapul prajit cu mamaliga si mujdei a fost cel mai bun ever. Pe toate astea plus un Hugo si o limonada am platit 124 lei, ceea ce mi s-a parut super ok.

Atentie insa daca vrei sa vii la Casa Ilinca, nu au deschis in fiecare zi. Mai bine suni inainte sa verifici programul (chiar daca pe Google apare ca e deschis), pentru ca pare o afacere de familie unde lucrurile nu sunt fixe. Localul este descris ca un “punct gastronomic local” si mananci ce au gatit proprietarii in ziua respectiva (daca decid sa tina deschis pentru turisti), nu iti aduce nimeni vreun meniu variat. In principiu ciorba de peste si crapul sunt aproape nelipsite (evident, depind si ei de captura zilei), dar nu strica sa intrebi ca sa nu faci drumul degeaba. In multe zile au evenimente mai ales seara si in weekend, asa ca uneori daca vrei sa ajungi la ora cinei mai bine faci rezervare.

jurilovca casa ilinca
jurilovca casa ilinca
jurilovca casa ilinca
jurilovca casa ilinca
jurilovca casa ilinca

Mda, poza cu crapul n-avem, ca asa e cand e foamea mare si fotografa nu e pe faza:) Dar tre’ sa ma crezi pe cuvant ca a fost de vis si merita sa il incerci daca ajungi in zona.

Cam atat din excursia Gura Portitei – Jurilovca. Merita sa vii macar o data aici sa vezi despre ce e vorba, mai ales daca esti fan delta si plaje mai salbatice. Iar daca te pasioneaza si alte excursii prin Delta Dunarii, vezi si celelalte articole de pe blog.

Pana la urmatoarea excursie, enjoy beachin’

Share with your friends !

Beaching Travel

Beaching Travel este un blog de calatorie prin lume. Impresii din vacante, ponturi, sfaturi utile si multe idei de obiective turistice.

https://beachingtravel.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top