nunta in las vegas recunoscuta in romania
America

Las Vegas – nunta pe bune si vacanta in Sin City!

Parte din calatoria noastra prin America de anul asta a insemnat 2 zile in Las Vegas. Doua zile in care am fost turisti pe strip dar ne-am si casatorit oficial, dupa cum ne planuisem de acasa. Fie ca te intereseaza locul doar ca turist sau ai si tu in plan o nebunie de nunta ca asta, departe de toti si de toate, povestesc mai jos in detaliu cum a fost experienta pentru noi. 

In primul rand as vrea sa mentionez ca daca te intereseaza detaliile logistice ale calatoriei (cum am ajuns in America, ce locuri a presupus turul nostru 2 saptamani jumate pe aici, detalii despre viza, masina inchiriata  si altele, am un articol special dedicat pe blog Vacanta in SUA – tot ce trebuie sa stii. In articolul acesta ma voi focusa doar pe Las Vegas si pe nunta noastra din Sin City.

Cum am ajuns in Las Vegas

Destul de simplu, cu o masina inchiriata din Los Angeles. Am facut aprox 4 ore din L.A pana in Vegas, iar pe drum ne-am oprit la outlet-ul Barstow (gasesti haine de brand si incaltaminte super ok daca esti pus pe shopping) si la un diner clasic american, Peggy Sue. Super faina si traditionala experienta, un diner ca la carte in SUA, cu preturi decente, aglomerat la orice ora, cu mancare buna si portii imense, cafea fara gust la filtru si cu refill din belsug. Iar ca orice local care se respecta in America, avea inclusiv un shop cu suveniruri si haine branduite Peggy Sue dar si cu Vegas, Route 66 sau SUA in general. Benzina in zona California-Nevada era destul de scumpa, intre 5.60$ – 6$ galonul, spre deosebire de Miami, unde pretul era intre 2.5$ si 3$ galonul.

las vegas vacanta si nunta oficiala
las vegas vacanta si nunta oficiala
las vegas vacanta diner california
las vegas vacanta diner california
las vegas vacanta diner california

Cazare in Las Vegas

Stand doar 2 nopti aici, am decis sa luam o cazare pe strip. Am ales Sahara Las Vegas prin prisma pretului si locatiei, dar si pentru faptului ca in pachetul pe care l-am ales pentru nunta acest hotel era eligibil pentru a beneficia de transportul cu limuzina pana la capela si inapoi (inclus by default in pachet). Hotelul este situat chiar in capatul celebrului bulevard cu hoteluri de lux, denumit Strip (exact in zona opusa semnului atat de fotografiat cu Welcome to fabulous Las Vegas), la 3 minute de hotelul si punctul de observatie Strat. 

Pentru 2 nopti am platit 535$ cu rezervare facuta prin Booking cu aproximativ 2 luni inainte. Trebuie mentionat insa ca 100$ din acest cost reprezinta taxa de resort (nu apare in pretul afisat pe Booking) si se percepe la fata locului, la check in. Cam toate hotelurile de pe strip (si nu numai, in general cele care au si cazino) percep aceasta taxa in valoare de 50$ minim per noapte per camera, indiferent daca joci sau nu la cazino sau folosesti vreuna din facilitatile hotelului. Pentru noi insa a fost o optiune buna chiar si asa, pentru ca celelalte hoteluri pe care le mai aveam pe shortlist erau mai scumpe chiar si daca nu aveau acest resort fee, asa ca overall iesea cea mai buna varianta in raportul calitate-pret-locatie. Ca pont, incearca sa platesti la hotel la checkin cu acelasi card pe care l-ai folosit la rezervarea initiala. In caz contrar, vei fi nevoit sa achizi cu alt card intregul cost al cazarii + resort fee si iti vor face refund pe suma platita initial (dureaza 3-4 zile sa o primesti inapoi in cont).

Am avut parcare gratuita, o camera cu tot ce trebuie la etajul 10 in turnul Blanca si acces la piscina si la cazino inclus in pret. Hotelul arata super ok, serviciile foarte bune, piscina mare, cu posibilitate de a lua prosop si sezlong gratuit (singurul minus mi s-a parut ca pentru acces la piscina trebuia sa prezinti pasaportul unui angajat la intrare si nu era chiar genul de document pe care as fi vrut sa il iau cu mine la piscina). In rest in lobby sunt multe restaurante, baruri si cateva magazine + un Starbucks cu preturi uriase fata de celelalte Starbucks din orase:)) Dar na, confortul se plateste si eu chiar am apreciat Starbucks-ul din hotel, #aiae.

Aaaa si inca un avantaj pentru hotelul asta, capatul monorail-ului are statie fix aici, deci esti la un pas de tren daca vrei sa ajungi mai repede dintr-un loc in altul pe Strip. Pretul unei calatorii cu monorail este de 6$ daca achizitionezi biletul de la automatele din statii si de 5,5$ daca il cumperi online. Iar daca vrei acces nelimitat 24h atunci costul este 14$.

las vegas cazare strip sahara
las vegas cazare strip sahara
las vegas cazare strip sahara
las vegas cazare strip sahara

Cum ne-am casatorit pe bune in Las Vegas?

Un subiect despre care nu am gasit foarte multe informatii pe net, noroc cu Aventurescu de la care am citit si eu primele detalii atunci cand ne-a venit ideea (caci si el s-a casatorit tot aici in 2019). Pe scurt, situatia sta cam asa: Las Vegas este capitala mondiala a casatoriilor, atat a celor fake, facute for fun de amorul artei, cat si a celor pe bune, cu certificat recunoscut de autoritati si tot tacamul. E o adevarata industrie a casatoriilor aici, vezi mirese pe strada destul de des, iar pana si in magazinele cu suveniruri multe produse sunt branduite in ideea asta de “Married in Vegas”.

Noi am ales nunta aia serioasa, pe care mai apoi sa o recunoastem oficial si in Romania la primarie si pentru care sa primim certificat de casatorie romanesc. A fost exact asa cum am visat si pentru noi a fost cea mai buna alegere. O zi pe care o sa ne-o amintim intotdeauna ca fiind foarte speciala, intr-un cadru deosebit. Daca te tenteaza o astfel de experienta si nu esti nici tu fanul nuntilor traditionale cu hore si sarbe, iata ce ai de facut.

las vegas nunta oficiala recunoscuta in romania

Permisul de casatorie – cum il obtii?

Primul pas este sa soliciti un permis de casatorie oficial la Clarkcounty Nevada. E un proces extrem de simplu, completezi un formular online cu datele mirilor si alte parintilor si la final primesti un numar de inregistrare pe care e bine sa il notezi. Noi l-am completat cu vreo doua luni inainte de eveniment, insa il poti completa fix in ziua in care va prezentati sa ridicati permisul personal de la ei daca va decideti spontan sa faceti pasul asta. Au niste computere in sala cu toate ghiseele care elibereaza permisele, asa ca inainte sa va asezati la coada completati online formularul la unul dintre acele computere. Dureaza doar cateva minute.

Cand ajungi in Vegas, te prezinti personal impreuna cu partenerul  la sediul Marriage License Bureau, pentru a intra in posesia permisului de casatorie. Au program de la ora 8 am la 12 pm zilnic, 365 zile/ an, fara exceptie. Noi am stat vreo 40 minute la coada pana sa ajungem la ghiseu insa apoi a fost super rapid. Ne-au gasit aplicatia in baza numarului de inregistrare primit online dupa completarea formularului si ne-au eliberat imediat documentul dupa reverficarea datelor si depunerea unui juramant la geam dupa dictare:))

Trebuie sa aveti la voi doar pasaportul si taxa de 102$ (valabila la momentul septembrie 2023) pe care preferabil sa o achitati cash (se poate si cu cardul insa percep un comision in plus). Bineinteles, se pot folosi si alte documente oficiale in afara de pasaport, lista celor acceptate fiind expusa pe site-ul Clarkcounty. Noi am rezolvat simplu cu pasaportul, dar in functie de caz gasesti alternative pe site-ul lor oficial.

Iar fix cand sa iesi din cladire, faci si o poza gratis la aparatul self service de-acolo. De bucurie ca ti-ai luat permisul, vorba aia:)

las vegas nunta oficiala recunoscuta in romania

Ceremonia oficiata la capela

Acum ca am lamurit partea mai birocratica a procesului (desi super simpla), sa trecem la partea cu ceremonia propriu-zisa. Inca de cand eram in tara (cu vreo 2 luni inainte) am ales capela unde se va oficia ceremonia si pachetul potrivit pentru noi. Cu siguranta poti alege capela si mult mai aproape de eveniment, insa daca vreo o zi anume, o ora anume sau o capela anume, te sfatuiesc sa rezervi cat mai din timp, pentru a te asigura ca toate merg precum iti doresti.

Noi am ales Graceland Chapel, o capela cu rezonanta istorica in Vegas, fiind si prima care a oficiat casatorii cu tematica Elvis Presley. Am selectat Traditional Wedding Package Las Vegas Spectacular, fiind un pachet de baza, care pentru noi a fost mai mult decat suficient.

Ce a inclus in pachetul ales de noi?

  • Un buchet de trandafiri pentru mireasa si un trandafir de pus in piept pentru mire (aici sa stii ca poti alege culoarea buchetului din 4-5 variante, eu am ales rosu) 
  • Un fotograf profesionist care iti va pune la dispozitie aprox 24 poze online din care poti alege 5 pe care sa le descarci de pe site 
  • Filmarea ceremoniei
  • Facebook Live Stream (optional, daca doresti), noi nu am dorit
  • Certificatul de casatorie
  • Limuzina pentru drumul de la hotel la capela si inapoi (in limita disponibilitatii. Spre ex, in ziua in care noi am rezervat capela pentru ceremonie, limuzina mai era disponibila doar pentru anumite ore, pentru majoritatea era deja booked).

Costul pachetului

  • 299$ plus taxe, ceea ce in total a insemnat suma de 341$ platita online in momentul rezervarii.   
  • Important! Bacsisurile sugerate pe site sunt “gen” obligatorii, deci adauga-le la suma totala alocata pentru ceremonie. Asadar, pregateste cash 60$ pentru pastorul care oficiaza casatoria, 40$ pentru soferul limuzinei si 20$ pentru fotograf.
  • Ca orice in SUA, poti face upgrade la orice, oricat si oricand daca ai bani de cheltuit. De exemplu, poti face upgrade la buchet daca vrei unul mai bogat sau mai special, poti cumpara mai mult de 5 poze (fiecare poza extra pachetului costa 20$) etc etc.
  • Noi NU am ales pachetul cu Elvis, intrucat nu suntem big fans. Dar fara indoiala e pachetul lor premium in caz ca te tenteaza sa ai personajul la nunta si muzica lui pe fundal.
las vegas nunta oficiala recunoscuta in romania
las vegas nunta oficiala recunoscuta in romania
las vegas nunta oficiala recunoscuta in romania
las vegas nunta oficiala recunoscuta in romania
las vegas nunta oficiala recunoscuta in romania

Ce mai trebuie sa stii legat de ceremonie?

  • Cand te duci la capela nu uita sa iei cu tine permisul obtinut in prealabil de la Marriage License Bureau si pasapoartele voastre.
  • Daca aveti inele pregatite le aduceti si pe ele, evident
  • Nu trebuie sa pregatiti niciun speech in avans decat daca vreti mortis. Altfel, pastorul va indica exact ce trebuie sa spuneti.
  • In general totul e super bine pus la punct, asa ca lucrurile se desfasoara rapid, pe banda rulanta. Pozele au fost gata in ziua respectiva (dupa cateva ore de la ceremonie si le-am putut vedea pe site + descarca pe cele 5 incluse in pachet). Filmarea a fost gata si ea destul de repede, putand sa o descarcam de pe site in urmatoarea zi. Singurul minus a fost ca limuzina a intarziat vreo 20 minute fata de ora la care trebuia sa ne preia de la hotel “din pricina traficului””, insa nu ne-a anuntat nimeni si am aflat asta dupa ce am sunat la capela sa intreb ce si cum. Asta desi ne cerusera denumirea hotelului, numarul camerei si numarul de telefon, tocmai pentru a fi in contact:)
  • Nu ai voie sa faci poze in capela, insa peste tot in exteriorul capelei ai voie sa faci poze cu propriul telefon/aparat foto. Inclusiv soferul limuzinei s-a oferit sa ne faca niste poze atat inainte cat si dupa ceremonie. 
  • Nu ai nevoie de martori, se ocupa cei de la capela de asta (fotograful a fost si martor la noi)
  • Daca ai prieteni / familie cu tine pot participa si ei la ceremonie, capela avand 25-30 locuri.
las vegas nunta oficiala recunoscuta in romania
las vegas nunta oficiala recunoscuta in romania
las vegas nunta oficiala recunoscuta in romania

Recunoasterea casatoriei din Las Vegas in Romania

Mda, asta pare a fi cel mai complicat pas din tot procesul, dar din nou, #aiae. Marele avantaj pentru noi este ca aceasta nunta poate fi recunoscuta oficial in tara noastra in baza conventiei de la Haga din 1961. Iata cate sunt pasii.

Ce iti trebuie din SUA?

Certificatul de casatorie cu apostila. In mod normal, daca stai mai mult timp in Vegas sau poti reveni usor in oras in perioada ulterioara nuntii, il poti ridica in cateva zile de la ceremonie si poti face demersurile personal pentru apostilarea lui. Nu a fost cazul nostru, caci a doua zi dupa ceremonie am taiat-o spre LA, insa exista si varianta asta.

Noi am optat pentru o cale simpla, mai exact am luat un pachet extra de la Graceland Chapel prin care ei se ocupa de obtinerea certificatului de casatorie, de apostilarea lui si de trimiterea sa prin curier la adresa noastra de corespondenta din Romania. Pentru ca am ales perioada standard si nu cea la urgenta, am platit 300$ pentru aceste servicii, iar termenul de primire a certificatului apostilat este intre 3-6 saptamani. Am platit taxa asta in ziua ceremoniei cu cardul la capela.

Ce trebuie sa faci pentru obtinerea certificatului de casatorie in Romania?

O cerere adresata primariei de care apartii (tu sau sotul daca nu apartineti de aceeasi) depusa fizic de ambii soti impreuna la care sa atasezi urmatoarele:

    • certificatul de căsătorie, in original,  apostilat, emis de către autorităţile din SUA
    • traducerea certificatului de căsătorie în limba română, legalizată la un notar (dacă traducerea este făcută la un notar în străinătate trebuie să fie apostilată),
    • actele de identitate ale soţilor, în original
    • declaraţia titularului actului  dată în faţa ofiţerului de stare civilă, din care să rezulte că n-a mai solicitat transcrierea în registrele de stare civilă române a certificatului de casatorie.
    • declaraţii notariale, din partea ambilor soţi, cu privire la numele purtat după căsătorie, în situaţia în care în certificatul de căsătorie procurat din străinătate nu se face referire la numele soţilor după căsătorie, precum şi, în cazul căsătoriilor încheiate după data de 01.10.2011, se va prezenta declarația pe propria răspundere a ambilor soți cu privire la legea aplicabilă regimului matrimonial ales, autentificată de notarul public sau oficiul consular al statului de reşedinţă;
    • documente justificative pentru completarea unor rubrici care nu au fost completate în certificatul original (lipsa datei naşterii soţilor, a rubricilor privind părinţii acestora etc.).              Documente justificative pot fi: certificatele de naştere ale soţilor, sentinţa de divorţ pentru cei care au mai fost căsătoriţi etc.

Termenul de solutionare a cererii este de 30 de zile, de la data depunerii cererii. De asemenea, aceste documente trebuie depuse in maxim 6 luni de la data casatoriei in SUA.

Important! Aceste informatii mi-au fost furnizate de Primaria Sectorului 2 Bucuresti in septembrie 2023. Evident, informatiile actualizate trebuie consultate mereu pe site urile oficiale ale primariilor, articolul meu avand doar rol consultativ si orientativ, pentru a-ti face o idee despre proces. 

las vegas nunta oficiala recunoscuta in romania
las vegas nunta oficiala recunoscuta in romania

Ce am vizitat in Vegas?

Avand o zi si jumatate la dispozitie in Vegas (caci o juma de zi a fost ocupata cu nunta, cu pozele si cu obtinerea permisului), ne-am axat doar pe strip, pentru a-l parcurge de la un capat la altul si pe vreo 2 ore de relaxare la piscina hotelului unde am stat (da, era foarte cald chiar si la final de septembrie). Plimbarea pe strip dureaza in medie o ora daca mergi pe jos repejor si nu te abati pe nicaieri, iar daca iei monorail-ul faci cam 15 minute. Am incercat si si.

Ce poti vedea pe strip? Practic, e un bulevard plin de hoteluri de lux, magazine, restaurante si baruri care intr-un cuvant ar putea fi descrise prin termenul opulenta. Desi multi spun despre Vegas ca este definitia perfecta a kitsch-ului, eu sunt de alta parere, caci este cu adevarat impresionant sa vezi ce au reusit sa construiasca oamenii astia in plin desert. In plus, vibe-ul este unul WOW, caci muuuulta lume vine aici pentru a petrece si pentru a juca la cazino, activitate legala in Nevada fata de alte state din SUA.  Si cum noi am nimerit in weekend, a fost si mai aglomerat si mai plin de viata.

las vegas strip
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi

Preferatul meu a fost de departe hotelul The Venetian. Asa cum ii spune si numele, tematica hotelului este orasul Venetia din Italia, asa ca aici te plimbi sub un cer fals luminat plin de norisori albi, te bucuri de canalele pe care te poti plimba cu gondola in acorduri muzicale traditionale, mananci inghetata delicioasa si te fotografiezi cu obiective celebre ale Venetiei precum turnul Rialto, poduri, palate si fantani.

las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi

Nici hotelurile New York si Paris nu se lasa mai prejos, acestea avand elemente emblematice oraselor pe care le reprezinta. Statuia Libertatii, Empire State Building, Brooklyn Bridge sau Turnul Eiffel sunt doar cateva dintre celebrele obiective din New York si Paris pe care le poti vedea in Vegas, in proportii destul de impresionante. 

las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi

Desigur, seara si noaptea orasul este luminat superb, iar o plimbare pe strip este de neratat ca sa simti cu adevarat pulsul orasului. Lumini si reclame uriase peste tot, hotelurile extrem de frumos luminate si decorate, iar fantanile din fata hotelului Bellagio sunt cireasa de pe tort. Din 30 in 30 minute (in anumite seri mai des) ele fac cu adevarat spectacol, iar daca vrei sa le vezi din primul rand trebuie sa te asezi acolo chiar cu 30 minute inainte caci se face o aglomeratie de nedescris. 

Iar alte “perle” faimoase ale strip-ului sunt si Caesar’s Palace, Treasure Island, Mirage, Trump Tower, MGM si muuulte altele. Picioare si energie sa ai sa le vizitezi pe toate la pas cu tot ceea ce ofera.

las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi

Probabil ai auzit deja si de noua sfera din Vegas, gazda spectacolelor si concertelor cu un numar impresionant de oameni ce a fost inaugurata fix in perioada asta cu un concert U2. Da, este cu adevarat impresionanta si numai s-o vezi din exterior si de la distanta, de unde am putut sa o admiram noi seara (ai vedere buna de pe podul de langa Palazzo- The Venetian). Cred ca un spectacol aici este cu adevarat memorabil, asa ca planuim sa ne sincornizam si noi calatoria viitoare cu un concert de aici:)

las vegas vacanta ce vizitezi

Din categoria ce mai poti face in Vegas, e super cautata plimbarea cu elicopterul. Din ce am vazut noi punctul de pornire e pe undeva in spatele hotelului Strat (unde poti urca si la punctul de observatie contra cost), dar probabil nu este singurul. Permanent vedeai elicoptere care survolau  orasul si cred ca e o experienta faina in orice oras mare american. 

Si, nu in ultimul rand, daca esti fan cazino-uri, aici e paradisul tau. Le gasesti oriunde, la fiecare hotel de pe strip dar si separat prin oras, prin benzinarii si chiar in aeroport. Experienta noastra la pacanele a fost amuzanta si extrem de scurta, asa ca in 30 secunde am pierdut 10$ cu maxima incantare. Ulterior ne-am orientat spre activitati mai potrivite noua, dar na, e cate ceva de facut pentru oricine.

las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi
las vegas vacanta ce vizitezi

Mancarea si bautura in Las Vegas

Ca peste tot in SUA, gasesti mult fast food si cateva restaurante clasice, evident mai piperate si mai simandicoase. Parerea mea este ca exista alternative pentru toate gusturile, asa ca depinde doar de bugetul tau si de preferinta ta personala sa alegi unde si ce vrei sa mananci. Noi am fost destul de clasici si pe viteza, asa ca am incercat dimineata Starbucks la hotel, seara Denny’s (care nu ne-a dat pe spate deloc) si am savurat cate o inghetata sau un cocktail pe la diferite baruri, preferatul nostru fiind Margaritaville, in apropiere de intersectia cu Bellagio.

Dar din categoria mancare nu aveam cum sa nu incercam si un restaurant asiatic, noi fiind mari fani. Recomandam cu maxima caldura localul situat la 3 minute de Sahara Hotel, unde am incercat noodles, pad thai si mango sticky rice fix ca in Thailanda! 

Overall, Vegas ne-a placut mult. Si da, am vazut o minuscula parte a orasului, cea mai turistica si mai cunoscuta. Dar tocmai de asta ne propunem sa revenim si sa dedicam mai mult timp Vegas-ului si imprejurimilor, so most likely urmeaza un articol si in viitor despre destinatia asta fabuloasa. Daca ai intrebari le astept in comentarii.

Iar daca esti curios si de cum au fost zilele petrecute in celelalte orase din SUA prin care am trecut, iti las aici articolele: Los Angeles – vacanta in California sub mirajul HollywoodNew York – 20 atractii in 5 zile si Miami, Universal Studios Orlando si NASA

Iar daca si tu te-ai intrebat cat costa o vacanta in America, poti citi aici toate detaliile legate de costurile noastre in aceasta aventura.

Enjoy travelling!

Share with your friends !

Beaching Travel

Beaching Travel este un blog de calatorie prin lume. Impresii din vacante, ponturi, sfaturi utile si multe idei de obiective turistice.

https://beachingtravel.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top