Loro Park, plaja Las Teresitas si vulcanul Teide sunt cele mai frumoase atractii din partea de nord si centru a insulei Tenerife. In opinia mea, desigur, caci e chiar dificil sa faci un clasament pe toate gusturile cu atatea lucruri misto de vazut. Loro Park si plaja Las Teresitas sunt in toate topurile insa, aceasta fiind si cea mai cunoscuta plaja de pe insula, cu nisip galben adus din Sahara si o priveliste superba, incadrata de stanci.
In centrul insulei e de vazut vulcanul Teide, cel mai inalt varf din Spania, 3718 m. De sus ti se taie respiratia vazand de jur imprejur doar nori, cer si parca undeva la fooooarte mare departare oceanul. Dar le iau imediat pe rand ca e mult de povestit.
Loro Park
Loro Park e parcul meu preferat ever. Nu stiu ce cuvinte pot descrie sentimentele pe care le-am trait aici si placerea cu care am asistat la show-urile animalelor si la turul din culise, insa ma voi stradui sa le aleg pe masura locului. Wish you luck and wish me inspiration:)
Loro Park e un fel de gradina zoologica super moderna care incurajeaza foarte mult interactiunea intre animale si turisti, avand programe educationale atractive pe care le poti urmari in functie de preferinta. Pe langa vizitarea animalelor pe care o faci urmand harta parcului, poti asista la o parte sau la toate show-urile propuse de organizatori, respectiv show-ul pasarilor, al leilor de mare, al delfinilor si al balenelor. Daca esti curios, alege si tururile de tip “Discovery” unde afli o gramada de detalii behind the scenes despre animale si ingrijirea lor.
Pret intrare Loro Park
Intrarea costa 38 eur/adult si 26 eur/copil, insa daca iei un bilet dublu pentru Loro si Siam Park o sa platesti 66 eur/adult. Pentru costuri extra poti sa alegi asigurarea transportului pana la/de la parc, masa de pranz, tururi “in culise” si altele.










In limbaj emotional, Loro Park mi s-a parut mult mai mult decat atat. E locul in care am simtit ca animalele isi iubesc ingrijitorii la modul real, fara sa fie chinuite, am simtit ca oamenii au grija de ele cu multa dedicare si ca exista o relatie de afectiune care nu implica exclusiv sistemul “fac asta doar pentru recompensa”. De ambele parti (uman si animal), ceea ce e mare lucru. Traiesc speranta ca asta e chiar realitatea si nu doar perceptia personala, dar daca au reusit sa transmita asta (si nu doar mie), o fi un sambure de adevar la mijloc.
Show-urile animalelor sunt impresionante si gandite pana in cel mai mic detaliu. Nu stii cand trece timpul, ajungand inevitabil la final sa-ti doresti sa mai dureze macar 1 minut in plus. Marturisesc ca cel mai mult mi-a placut show-ul orcilor, e un spectacol pe care nu-l intalnesti in fiecare zi iar cand il vezi iti ramane intiparit pe retina. Retraiesc acum senzatia de uimire si piele de gaina pe care mi-o dadeau balenele, care in ciuda dimensiunii uriase si intimidante si a tot ce stiam despre ele de mic copil au aratat cat de prietenoase, docile, inteligente si afectoase pot fi. De dragul show-ului? Clar da. Dar cred ca si de dragul oamenilor care le antrenau.
Au sarit, au cantat dirijate de instructori, au dansat, au stropit spectatorii, da ce n-au facut. Apropo, daca te asezi in primele 4-5 randuri la acest show o sa fii ud din cap pana-n picioare, pentru ca orcile au in program sa le faca un dus zdravan turistilor care vor in fata. Fie iti iei o pelerina (nu e de prea mare efect), fie te asezi frumos mai in spate, eu te-am pus in garda:)
Daca iei Discovery tour, o sa ai ocazia sa vezi mecanismul de purificare a apel din bazinul balenelor in timp ce oricile te privesc la geam, caci te afli la nivel cu ele. Trebuie sa mentii linistea, sa nu faci miscari bruste, sa nu bati in geam si tot soiul de alte gesturi care le pot speria, insa daca respecti indicatiile angajatilor din parc o sa te bucuri la maxim de 30 minute de educatie “altfel”.
Cred ca pozele fac mai mult decat orice cuvant, dar nu te limita nici la ele. Daca ai ocazia sa mergi in Tenerife pune Loro Park pe primul loc in lista de obiective, mai ales daca esti cu copiii. Nu seamana cu nimic altceva zic eu si sentimentul de a trai toate astea “in direct” bate tot.








Show-ul delfinilor a fost de vis la Loro Park si chiar daca mai vazusem unul similar in Costa Brava, Spania (la Marineland – foarte bun de altfel), aceste animale ma impresioneaza de fiecare data. Ori sunt eu prea visatoare, ori e ceva pe bune cu ei, delfinii imi transmit o stare de super buna dispozitie si parca fata lor blanda si zambitoare imi da impresia ca traiesc intr-o continua fericire:)) Asa le doresc sa fie!
Am fost ochi si urechi pe toata durata show-ului, iar momentul de maxima senzatie mi s-a parut cand o fetita de 3-4 ani din public a fost trasa de un delfin aflandu-se singura intr-o barcuta. Pe bune ca la ananghie delfinii sunt parteneri de incredere, n-am ce zice!






Leii de mare – iubirea mea! Am povestit cum am inotat cu ei la Jungle Park in zona de sud a insulei Tenerife, dar asa animale blande si simpatice mai greu gasesti. Au dansat cu instructorii, i-au pupat, au salutat spectatorii din tribune, au inotat si au sarit molipsindu-ne pe toti cu o energie de nedescris. Dupa show-ul asta voiam sa-mi iau un leu de mare animal de companie si mai multe nu. Cam greu insa la Bucuresti, i-am lasat in familia Loro Park:)



In cadrul turului Discovery de care aminteam mai sus, am vizitat animalele “la ele acasa” in compania unui ingrijitor care ne-a explicat de-a fir a par care-i treaba cu mancarea si programul lor de entertainment. Am vazut maimute distrandu-se cu suluri de hartie igienica pe care le insirau in toate colturile custii, am aflat ca orcile mananca sute de kg de peste pe zi si multe alte lucruri interesante. Recomand! Mai multe detalii despre parc gasesti pe site-ul oficial, aici.
Daca m-as intoarce in Tenerife primul loc in care m-as duce ar fi Loro Park fara ezitare. Atat de mult mi-a placut.
Plaja Las Teresitas – cea mai frumoasa plaja in Tenerife
Plaja Teresitas este speciala, atat ca look cat si ca spirit. E una din putinele plaje cu nisip auriu din Tenerife, sursa lui fiind Sahara si se afla in nordul insulei. Fiind de origine vulcanica, in Tenerife majoritatea plajelor sunt cu nisip sau pietricele negre, iar putinele plaje cu nisip auriu sunt artificiale (de ex cele din sud). Las Teresitas este de fapt un golf imprejmuit de stanci, cu apa lina care nu pare deloc sa apartina de ocean, ci dimpotriva, de un lac. Apa era mai calda decat in rest, ceea ce pentru mine a fost un dar dumnezeiesc si nici lume nu era prea multa, asa ca am profitat de ocazie sa fac poze si sa ma relaxez pe prosop in liniste absoluta. Dupa cum am mai zis in articolele anterioare, Tenerife nu e faimoasa tocmai pentru frumusetea plajelor si a culorii apei. prin urmare daca prinzi un moment la Las Teresitas, il savurezi din plin fara sa stai la discutii.



Teide National Park – vizita vulcanului
Vulcanul Teide se afla chiar in centrul insulei Tenerife si reprezinta cel mai inalt varf din toata Spania, avand 3718 metri. Drumul pana acolo e ca-n palma asa ca nu-ti fa nicio grija daca alegi sa mergi cu masina inchiriata. Iar indiferent daca stai in nord sau in sud, distanta e aproximativ egala pana aici, asa ca in mod sigur nu e nevoie sa iti alegi cazarea in functie de acest obiectiv.
De la punctul in care lasi masina (cam 2200 metri de la nivelul oceanului) pana in varf trebuie sa iei telecabina al carei pret este 27 eur/dus-intors. Din cate stiu se poate lua si bilet separat doar pentru urcare sau coborare dar mai bine verifica la fata locului daca acest lucru este permis (in functie de conditiile meteo sau alti factori). Pe langa pretul telecabinei care te duce pana la 3550 metri, mai poti alege sa platesti cativa eur in plus pentru a ajunge fix in varf. Urci cam 20 minute pe o poteca super decenta si usoara si inchipuie-ti ca daca eu, o fire total antimontana am reusit sa ajung in varf, chiar e simplu pentru oricine!
Desi la o altitudine de 3718 metri ma asteptam sa fie frig, am nimerit o vreme superba, calda si cu mult soare (asta in conditiile in care de la hotel pana pe la 1000 de metri inaltime ne-a plouat incontinuu si maraiam nonstop ca va fi o zi ratata). Am avut pantaloni lungi, tricou si un hanorac deasupra, insa puteam sa renunt lejer la hanorac daca nu mi-ar fi fost prea lene sa il car dupa mine.
Pe masura ce urcam deasupra norilor nici nu mai conta ce vreme era la plaja, pentru ca numai din avion am mai avut o asemenea priveliste. Pe vreme senina se zaresc in departare cateva dintre celelalte insule Canare (La Gomera si Gran Canaria). Mai multe despre vulcan si activitatile pe care le poti face aici gasesti direct pe site, aici.






Mai multe despre Tenerife? Citeste Tenerife – Descoperind insula si Tenerife sud – Siam, Jungle Park si leii de mare pe blog. Iar daca ai curiozitati despre cele povestite te astept cu mesaj, aici sau pe Facebook.
Enjoy beachin’!