Zona Algarve din Portugalia a fost zona pe care am vizitat-o in partea a doua a vacantei noastre prin aceasta tara minunata, la inceputul lui iunie 2022. Am petrecut 4 zile vizitand plaje si peisaje superbe, care merita puse pe harta destinatiilor voastre fara doar si poate. Le voi trece in revista imediat, impreuna cu parerile noastre despre tot ce am vazut.
Cazarile pe care le-am ales in Algarve Portugalia au fost in Lagos si in Albufeira, insa am povestit toate detaliile organizatorice ale excursiei noastre prin Portugalia in articolul precedent, aici. De asemenea, daca te intereseaza detalii despre ce am vizitat in Lisabona, Sintra si Nazare, gasesti totul pe larg in postarea de aici.
Drumul din Lisabona pana in Algarve dureaza aproximativ 3 ore cu masina, folosind autostrazile. Exista si varianta unui drum national, insa noi am ales autostrazile pentru rapiditate.
Lagos – Algarve Portugalia
Din Lisabona am venit cu masina inchiriata spre Algarve si prima oprire a fost in orasul Lagos. Am ales sa ne cazam aici din mai multe motive. Lagos este un punct bun de pornire in explorarea plajelor cele mai renumite din zona, are plaja cu nisip accesibila la cateva minute de mers pe jos fata de centru, are port pentru a putea lua usor si excursii cu barca si, nu in ultimul rand, este un oras frumos, plin de viata, de terase, magazine, cafenele si bineinteles, multi turisti, asa cum imi place mie.
Exista parcari publice unde poti lasa gratuit masina, o faleza superba pe care este o adevarata placere sa te plimbi seara, iar restaurantele te imbie care mai de care cu mancare traditionala, peste si multe fructe de mare. Stradutele sunt o incantare totala, toate cu piatra alba, fantani din loc in loc la intersectiile mari, iar seara magia crestea si mai mult datorita artistilor stradali care aduceau o super amotsfera cantand muzica live.





Plaja Camilo
Prima plaja pe care am vizitat-o in Algarve a fost Praia de Camilo. O plaja micuta si salbatica, cu nisip, flancata de stanci impresionante care ii dau un farmec deosebit. Este o plaja neamenajata cu sezlonguri sau umbrele, dar cu un snack bar micut la dispozitia turistilor.
Calea de acces spre plaja se face pe niste scari in stare foarte buna, relativ usor (5-7 minute de coborat pe scari). Daca esti in cautarea unei plaje confortabile la care sa stai pe nisip fin o zi intreaga si apa sa fie limpede cristal si perfecta de baie nu as recomanda neaparat aceasta plaja. Aici merita sa vii sa o vizitezi pentru caracterul ei salbatic si pentru priveliste, caci prin asta se remarca in mod deosebit.








Ponta de Piedade
Cred ca este cel mai cunoscut punct din Algarve, datorita particularitatii stancii si privelistii absolut superbe atat de sus, cat si de la nivelul apei daca vii cu barca sau te incumeti sa cobori pana la bucata mica de nisip de langa.
Ponta de Piedade este de fapt un grup de stanci unite care formeaza un fel de arcada si un golfulet superb. De sus panorama este de vis, dar exista si posibilitatea sa cobori pana jos la baza stancii si a apei, pe niste trepte destul de numeroase si serpuitoare. Noi am admirat zona de la inaltime initial, insa am luat si o excursie cu barca pana aici, asa ca am putut vedea din barca stancile mult mai de aproape.












Plaja Porto de Mos
Asta e o plaja ca la carte, cu nisip fin, cu apa misto, cu priveliste, cu tot ce vrei. E genul ala de plaja unde sa iti doresti sa stai toata ziua sa te relaxezi, sa intri in apa de drag si sa bei o bere sau un cocktail racoritor la unul din baruri. Oceanul are o culoare deosebita aici, mai deschisa si mai cristalina decat in rest, sau cel putin asa mi s-a parut mie in acele momente. Apropo, apa oceanului era destul de buna pentru baie la inceput de iunie cand am fost noi tinand cont de faptul ca vorbim de Oceanul Atlantic si de inceputul sezonului. Ma asteptam sa fie mult mai rece, dar am reusit sa intru cu succes in apa fara sa ma plang de sentimentul ala de rece si frig. Cred ca avea in jur de 22 grade.









Plaja da Luz
O plaja destul de asemanatoare cu Porto de Mos, cu nisip fin si o apa a oceanului minunata. In plus fata de frumusetea plajei, mi-a placut in mod deosebit si faleza cu palmieri pe care e o adevarata bucurie sa te plimbi. Un loc cu multe terase si baruri unde poti manca pe alese tot ce iti pofteste inima.
Plajele din Algarve sunt adesea intinse pe suprafete destul de mari si nu par niciodata aglomerate chiar daca sunt destul de multi turisti, mai ales in sezon. Senzatia este ca vezi intinderi mai de nisip si cativa oameni din loc in loc care se bucura de soare si ocean, insa fara nici cel mai mic sentiment de aglomeratie, harmalaie sau disconfort.









Plaja Salema
Plaja Salema este o plaja cu nisip, amenajata cu sezlonguri si umbrele dar unde poti sta desigur si pe propriul prosop, in functie de preferinta. O plaja specifica zonei Algarve Portugalia, cu apa superba albastra si intrare lina, cu peisaj spectaculos si cu mult vibe bun. Salema este una dintre plajele mele preferate de pe coasta Portugaliei, aici merita sa vii si sa uiti de tot si de toate, sa fii in armonie deplina cu oceanul, cu stancile, cu nisipul si cu tot ce te inconjoara.










Cabo de Sao Vicente
Cel mai sud vestic punct al Portugaliei si de altfel al Europei, este un loc cu adevarat spectaculos, mai ales daca ajungi la apus. Este un piesaj aparte, de o frumusete rara, iar privelistea se poate admira din curtea unui restaurant superb, de langa far. Merita sa ajungi aici daca esti in Algarve, mai ales pe final de zi.





Plaja Lagos
Cum am stat fix in Lagos, una din zile ne-am rezervat-o pentru 2 excursii cu barca si pentru stat la plaja chiar in oras, astfel incat sa facem o pauza de mers cu masina. Plaja din Lagos este situata la 15-20 minute de mers pe jos lejer fata de centrul orasului, in apropiere de port. Este o plaja super intinsa, cu nisip si apa faina, dar cu valuri si curenti destul de mari. Bine, acest lucru este valabil si pentru celelalte plaje din zona, oceanul fiind puternic si adesea involburat.
Exista o bucata de plaja unde poti inchiria sezlong si umbrela, dar noi am stat ca de obicei pe prosop, mai ales ca nisipul era extrem de confortabil si plaja parea complet pustie.
Exista si un restaurant langa plaja unde poti lua masa sau servi ceva bauturi, insa destul de scump. Recomandarea mea este sa iti aduci ceva de baut si de mancat atunci cand vii la plaja, pentru ca nu ai alte optiuni de a iti cumpara ceva in afara de acest restaurant. Nu exista alte terase sau baruri si distanta pana in oras e destul de mare sa o faci des si pe caldura.









Excursii cu barca din Lagos
Am luat 2 excursii cu barca din Lagos, pentru a ajunge si noi la cele mai vestite puncte de atractie din Algarve: Ponta de Piedade si Benagil Cave.
Ponta de Piedade
Prima excursie a fost un tur de o ora cu barca de aprox 8-10 persoane, pentru a admira stancile celebre Ponta de Piedade. Am platit aprox 20 eur/bilet si am plecat din portul din Lagos la ora 10 dimineata. Plimbarea este una super placuta si lejera, poti admira in tihna peisajul, iar echipajul povesteste cate ceva de relieful stancilor de pe coasta si de specificul locului.












Benagil Cave
Cea de-a doua excursie a durat 2 ore, a costat 30 eur/ persoana, a fost cu o barca rapida, iar ca punct de plecare am avut tot portul din Lagos. Trebuie sa mentionez ca desi am fost avertizati ca este barca RAPIDA n-am crezut ca o sa injur atat de mult in atat de putin timp:)) Asta pentru ca intr-adevar viteza era foarte mare, vantul era teribil si valurile ne zdruncinau constant facandu-ne sa sarim de pe scaun. Un adevarat cosmar daca nu esti fan adrenalina si viteza exagerata, principalul disconfort fiind dat totusi de valurile mari care se izbeau de barca si te faceau sa sari juma de metru in sus la fiecare 10 secunde.
Dar sa zic mai mult de obiectiv decat de drum, caci pana la urma de asta am luat excursia. Benagil Cave este un loc emblematic pentru Algarve Portugalia datorita reliefului spectaculos. Stancile au aici o forma iesita din comun, iar tavanul grotei are un spatiu liber in forma de cerc, prin care se vede cerul de o frumusete impresionanta.
Am intrat cu barca in grota, existand si o mica plaja acolo pentru doritorii de baie. Noi in cadrul excursiei nu ne-am dat jos din barca pentru baie. Zona este intr-adevar extrem de frumoasa si de speciala, asa ca un drum pana aici as zice ca merita, chiar daca petreci doar cateva minute in care admiri ce a putut face natura.









Plaje Portimao – Algarve Portugalia
Dupa 3 nopti petrecute in Lagos am pornit spre Portimao, unde ne-am bucurat de 2 plaje situate una langa alta: Praia da Rocha si Praia Tres Castelos. Mi s-au parut 2 plaje spectaculoase, intinse, cu nisip auriu fin, avand aceeasi particularitate ca mai toate plajele din Algarve Portugalia – stancile impozante din jur, care fac tot decorul incredibil de frumos. Trecerea de pe o plaja pe alta se face fara sa iti dai seama aproape, printre stanci, savurand ca bonus si un moment de umbra:)
Cele 2 plaje sunt amenajate cu sezlonguri si umbrele pe o portiune mica langa baruri, insa marea majoritate a nisipului ramane liber pentru turistii care vor sa stea pe propriul prosop. Datorita suprafetei mari plaja pare super aerisita chiar si in sezon, cand numarul vizitatorilor este mare, asa ca nu vei simti absolut deloc disconfort din cauza aglomeratiei.
Accesul se face destul de usor, coborand niste scari. Iar langa Praia de los Tres Castelos este si un loc super frumos panoramic, taman bun pentru niste poze minunate cu oceanul. De asemenea apa este geniala aici, de o culoare albastra tare frumoasa, iar intrarea in ocean este lina. O adevarata placere sa petreci o zi intreaga (sau mai multe) de plaja aici, in deplin confort.
Apropo, Portimao este un oras mult mai mare decat Lagos. Cu siguranta ai mai multe lucruri de facut aici, insa depinde foarte mult de ceea ce iti propui sa faci in vacanta si care sunt obiectivele de interes.

















Plaja Albufeira – Algarve Portugalia
Ultima noapte de cazare din Algarve Portugalia a fost in Albufeira, pentru a ne bucura si de aceasta zona atat de faimoasa si animata a tarii. Aici am fost la o singura plaja, cea accesibila foarte simplu si rapid mergand pe jos din centrul pietonal printr-un mic tunel, respectiv Plaja de Peneco.
O plaja super faina cu nisip, amenajata cu sezlonguri, umbrele, avand multe baruri si hoteluri in jur. Bineinteles, si pe aceasta plaja cea mai mare parte a suprafetei era libera pentru cei care doreau sa stea pe cearceaf, doar o mica parte fiind rezervata sezlongurilor.
Pot spune ca e o plaja cu vibe bun, cu apa de o culoare frumoasa si unde ai putea petrece linistit un concediu de cateva zile.
Albufeira este un oras-statiune super animat, cu mult tineret, viata de noapte intensa, cluburi, restaurante, terase etc. Seara era o adevarata provocare mersul prin zona pietonala din centru, fiind extrem de multa lume, insa merita din plin sa vii macar o zi pe aici daca tot explorezi regiunea Algarve.







Cam acestea sunt plajele pe care le-am vizitat noi in cele 4 zile petrecute in Algarve Portugalia. Indiferent ce plaja alegi, o sa simti specificul locului prin elementele distinctive de relief si prin intinderea nesfarstita care ti se asterne la picioare, tara asta avand km intregi de plaje care mai de care mai frumoase. Si, desi vizitata de multi turisti anual, tocmai pentru plaje si apa oceanului, nicaieri nu ai sentimentul ca e PREA multa lume in jurul tau, asa cum se intampla in alte tari cu litoral. Echilibrul dintre salbatic si comercial este extrem de bine intretinut aici, balanta inclinand de cele mai multe ori spre caracterul salbatic, ceea ce e de apreciat.
Pana data viitoare, uita-te pe bilete de avion si planifica-ti vacanta in Algarve, E un tur de forta al unor plaje memorabile, asta e clar.