Budapesta e un oras superb mai ales vara, insa dupa doua zile petrecute aici de 1 decembrie pot spune ca merita oricand o vizita, chiar si pe vreme mai rece. Am profitat de zilele libere si am dat o fuga in Oradea si la Budapesta la inceput de iarna, cat sa ne mai potolim o perioada scurta dorul de duca si sa intram in atmosfera targurilor de Craciun. De la Oradea am facut aproape 4 ore pana in Budapesta, din care aproximativ o ora pe autostrada. La granita am trecut instant si la dus si la intors, fara stat la coada deloc, fara alte intrebari sau controale.
Transportul in Budapesta
Cateva date organizatorice despre drum, transport si taxe, ca sa incheiem rapid acest capitol “administrativ” si sa trecem la partea cu adevarat turistica a vacantei:)
- Vinieta pentru Ungaria costa 55 lei, este valabila 10 zile (perioada minima) si am cumparat-o dintr-o benzinarie MOL de la iesirea din Oradea. Se poate lua si din aplicatia Simple, despre care povestesc putin mai jos.
- Litrul de benzina in Ungaria este plafonat momentan de guvern la 480 HUF, adica echivalentul a 5.70 lei.
- In Budapesta parcarea este contracost si se poate plati fie cu monede la automatele stradale, fie prin intermediul aplicatiei Simple pe care o poti downloada din AppStore sau Google Play. Poti plati de fiecare data parcarea pentru maxim 3 ore, costul fiind de 600 HUF/ora (aproximativ 7 lei) intre orele 8:00-22:00. Noaptea este gratuita parcarea. Bineinteles, poti opta pentru parcari private care au si tarife pe zi sau pe alte intervale orare, eu am facut referire strict la parcarea publica pe care am intalnit-o cam peste tot in oras.
- Tot din aplicatia Simple poti achizitiona bilete de tramvai, autobuz, metrou, tren si nu numai. Pentru o calatorie pretul este de 350 HUF/bilet. In functie de tipul biletului (cu o anumita valabilitate sau destinatie pretul difera, evident). Ce mi s-a parut oarecum ciudat este ca trebuie sa validezi biletul inainte de urcarea in mijlocul de transport, scanand codul QR de pe usa/geamul tramvaiului/autobuzului. Si da, de vreo 2 ori din 4 calatorii ne-am intalnit si cu controlorul, asa ca iti recomand calduros sa respecti regulile si sa platesti + validezi biletele de fiecare data corect.
Cazarea in Budapesta
Am ales Silver Boutique Hotel, un hotel cu nota buna pe Booking, locatie relativ centrala, foarte aproape de 2 linii de metrou si cu pret decent, mai ales ca am stat doar o noapte. Am platit 60 eur/noapte pe camera dubla, fara mic dejun si parcare.
Hotelul este intr-o cladire veche, insa camera arata bine, era spatioasa, cu multe spatii de depozitare si baie privata. Incalzirea se facea doar prin aerul conditionat, insa nu am simtit disconfort din acest motiv, putand sa ne reglam temperatura dupa bunul plac. Nu am facut poze camerei insa arata identic ca pe booking, asa ca nu o sa te suprinda cu nimic la fata locului, nici in plus nici in minus.
Ce am vizitat 2 zile in Budapesta?
Zic eu ca ne-am plimbat ceva pentru doar 2 zile petrecute aici (in care am inclus si drumul Oradea-Budapesta si retur), mai ales ca fiind iarna e complicat cu mersul pe jos prin frig si cu faptul ca se intuneca devreme (la 15:30 era deja aproape intuneric). Dar iata pe unde am ajuns, poate te inspira si pe tine pentru urmatorul city break.
Piata Mare
Piata Mare din Budapesta e un obiectiv de neratat dupa mine, chiar daca nu ai deloc in scop shoppingul. Este situata intr- o cladire veche, istorica, la baza podului Libertatii si adaposteste tarabe cu produse alimentare (si nu numai) dar si tarabe care vand mancare gatita specifica locului. Fie ca vrei sa dai o raita prin piata pentru a cumpara cate ceva sau vrei doar sa iei masa intr-un loc traditional, Piata Mare e locul ideal. Noi am mancat de 2 ori la una din tarabele situate la etaj si a fost absolut delicios. Prima data nu am prins loc la cele cateva mese cu scaune amplasate in fata tarabelor de la etaj, asa ca am mancat in picioare, dar chiar si asa experienta mi s-a parut faina. Oricum, mai mereu e plin de turisti aici, in mod special la orele de masa.
Ca pret, am platit pe 2 portii de real gulas si 2 cani de vin fiert 95 lei.






Podurile din Budapesta
Budapesta are 7 poduri mari peste Dunare, care dau un farmec aparte orasului. Noi ne-am plimbat pe podul Libertatii si pe podul Elisabeta si trebuie sa recunosc ca se vede impresionanta Dunarea de pe pod si de altfel intreaga priveliste oriunde te-ai uita.
Cel mai celebru pod din Budapesta (Podul cu Lanturi) era inchis in perioada asta pentru renovare, asa ca nu l-am putut traversa, dar ramane pe lista pentru data viitoare, alaturi de podul Margareta si podul Arpad.







Bastionul Pescarilor
O constructie superba la care merita din plin sa ajungi daca esti intr-o vacanta in Budapesta. De aici ai o priveliste superba asupra Dunarii si podurilor, este un loc extrem de turistic si placut pentru plimbare. Bastionul a fost distrus aproape complet in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si reconstruit ulterior, iar cele 7 turnuri reprezinta cele 7 triburi maghiare care s-au asezat in Campia Panonica.
Chiar langa Bastion se afla biserica Matyas, o constructie impozanta si impresionanta prin dimensiune si arhitectura si una dintre cele mai renumite biserici ale orasului Budapesta.












Castelul Buda
Castelul Buda este situat chiar langa Bastionul Pescarilor si biserica Matyas (la 4-5 minute de mers pe jos). Nu l-am vizitat in interior, insa am savurat din plin privelistea superba din fata castelului asupra Dunarii, Pestei si a podurilor. Ne-am plimbat pe aleile si prin curtea interioara, unde erau amenajate si cateva casute cu mancare, in spiritul sarbatorilor.
Exista si tururi care se pot lua pentru vizitarea castelului cu ghid privat, iar costul lor am vazut ca este in jur de 10 eur. Daca esti interesat de un tur organizat si de mai multe detalii referitoare la istoria locului asta poate fi varianta cea mai buna pentru tine.























Palatul Parlamentului
Asta este si singurul obiectiv pe care l-am vizitat si in interior. Mai intai de toate trebuie sa recunosc ca este intr-adevar o cladire mareata, deosebita prin arhitectura, fiind la ora actuala cea mai mare cladire din Ungaria. Pe langa arhitectura deosebita, cladirea Parlamentului are si o pozitionare superba pe malul Dunarii, fiind situata in Piata Kossuth Lajos, unde ajungi foarte simplu cu metroul,
La fata locului se pot lua bilete doar pentru vizitarea Palatului in ziua respectiva, in limita locurilor disponibile. In rest, poti lua bilete online, pentru ziua si ora preferata, alegand de asemenea si limba in care sa se desfasoare turul. Noi am luat bilete pentru turul in engleza, am platit 100 lei/2 bilete, iar turul a durat 40 minute, timp in care am auzit diferite explicatii in casti. Eu una nu recomand vizitarea palatului pentru ca realmente ai acces la foarte putine lucruri in interior (la scara principala, la spatiul unde este tinuta coroana regala – loc in care nu ai voie sa faci poze – la un soi de sala de asteptare foarte frumos decorata si la un amfiteatru).
Pe faleza Dunarii, la 200-300 metri distanta fata de Parlament, vei gasi acei renumiti papuci de fier dispusi in piatra in memoria victimelor Holocaustului din Budapesta. O imagine trista si cutremuratoare, care si azi aduce un sentiment apasator celor care trec prin zona si lasa diverse omagii (flori sau lumanari).
































Cafe New York
Cred ca este de departe cea mai cunoscuta cafenea din Budapesta, iar asta se datoreaza elegantei interiorului. Cafeneaua este situata intr-o cladire veche, cu un design elegant si rafinat, arcade, tavan aurit, oglinzi, scaune si mese parca desprinse din alta epoca.
Pentru cina se poate face rezervare insa in rest mesele se ocupa la liber, in limita disponibilitatii. Noi am nimerit in jurul orei 17 aici si am asteptat doar cateva minute pentru o masa libera, insa in dimineata urmatoare cand am trecut pe langa cafenea era o coada destul de mare in strada (in jur de 30 persoane poate), deci clar dimineata e cererea mai mare.
Din punctul meu de vedere cafeneaua e overrated, avand preturile mult mai mari decat ar trebui pentru ceea ce ofera. De exemplu, o cafea este in jur de 10 eur, un desert tot 10 eur (minuscul de altfel) si un gulas (ciorba) costa 12 eur. Cu siuguranta aici platesti doar renumele locului, pentru ca daca este sa evaluam mancarea si bautura in sine exista muuulte alte locuri cu produse mult mai calitative in Budapesta si mult mai accesibile.










Insula Margareta
Mi-am dorit mult sa ajung si aici, chiar daca vremea nu era cea mai buna pentru o plimbare in aer liber din cauza frigului. Cu siguranta vara e total alta experienta, insa chiar si asa am profitat de loc pentru a ne dezmorti picioarele si pentru a ne plimba pe malul Dunarii. Ce gasesti aici mai exact? O alee de jogging, un parc-padurice cu alei simpatice si banci, iar in sezonul cald sunt spatii amenajate pentru spectacole si cinema in aer liber, piscina si alte evenimente interesante pentru copii si nu numai.






Targul de Craciun de la Bazilica Sf Stefan
Cum am ajuns in Budapesta de 1 decembrie, am luat pulsul si unuia din targurile de Craciun organizate chiar in fata Bazilicii Sfantul Stefan. Pe langa jocurile de lumini deosebite montate seara pe Bazilica, aici era raiul dulciurilor si al vinului fiert, fiecare taraba intrecandu-se pe sine in oferta de bunatati pregatite. Cea mai buna ciocolata calda, un kurtos senzational care se topea in gura si un vin fiert duuulce au ramas clar in amintirea noastra din aceasta excursie














Am mai colindat si pe strada comerciala care era tare frumos luminata seara, ne-am dat in roata Budapest Eye, ne-am plimbat pe strazi pentru a simti pulsul orasului si ne-am bucurat chiar si de un mango sticky rice la un restaurant asiatic intalnit in cale, in amintirea vacantei de acum 2 ani din Thailanda:)
Abia astept sa mai trec macar o zi prin Budapesta, dar sa fie vara. Cred ca soarele ii schimba infatisarea total, desi mi-a placut mult ce am gasit aici chiar si iarna.
Pe data viitoare!















