Pentru putin context, sa stii ca am ajuns in Abu Dhabi cu prilejul croazierei Costa Toscana prin UAE din februarie 2024, despre care am povestit pe larg in articolul dedicat. Desi ne-am imbarcat pe vas in Dubai, am ales sa luam zborul Bucuresti-Abu Dhabi pentru a ajunge cu o zi inainte in Emirate (in ziua croazierei avionul ajungea prea tarziu in Dubai, seara), astfel incat sa avem suficient timp pentru a ajunge in port.
Prin urmare, o sa povestesc putin despre zbor, cazare, transport prin Abu Dhabi si despre cum am ajuns mai departe in Dubai. Iar in a doua parte a articolului o sa vezi ce obiective recomand pentru o singura zi de petrecut in capitala Emiratelor.
Avion Bucuresti Abu Dhabi
Noi am ales Wizz Air, care are oferte foooarte bune spre Abu Dhabi, mai ales daca esti flexibil in privinta datelor. Noi nu am fost prea flexibili de data asta, pentru ca ne interesa neaparat sa prindem croaziera intr-o anumita perioada. Din acest motiv am si platit mult mai mult pe bilete decat am fi putut s-o facem in alte circumstante, adica 1700 lei / 2 bilete dus intors Bucuresti – Abu Dhabi cu retur din Dubai. Pretul nu include si bagajele, dar in cazul in care ai fi vrut sa iei cu tine si un bagaj mare de cabina costul mai crestea cu 500 lei / persoana dus-intors.
Drumul dureaza 4 ore si jumatate, este foarte comod, iar aeroportul din Abu Dhabi este o adevarata bijuterie, unde totul straluceste de curatenie. Nu iti trebuie viza, nu se plateste nicio taxa de intrare in UAE, totul e foarte rapid din punct de vedere al procedurilor de intrare in tara, asa ca doar distantele din interiorul aeroportului iti pot pune probleme, caci sunt enorme.
Cazare Abu Dhabi
Probabil cei mai multi turisti care ajung in Abu Dhabi sunt in tranzit spre Dubai, asa ca daca asta este si cazul tau si stai doar o noapte, iti recomand sa iti iei un hotel langa aeroport. E mai comod atat la sosire, caci nu mai bati drumul pana in oras, dar si a doua zi pentru ca in aeroport gasesti clar multe variante de a te deplasa spre Dubai.
Noi intentionam sa vizitam cate ceva din Abu Dhabi si in ziua imediat urmatoare sosirii, asa ca am decis sa luam un hotel central (pana la urma ne-am sucit planul, dar macar hotelul a fost de vis). Am ales Royal Rose Hotel, de 5 stele, pentru ca pretul nu era chiar mare fata de celelalte optiuni de cazare si avea si review-uri foarte bune. Pot spune ca ne-am bucurat prea putin de facilitatile hotelului fata de cat ar fi meritat, pentru ca intr-adevar conditiile erau de 5 stele. Am primit un studio interesant, decoratiunile si mobilierul pareau din aur curat, iar tot hotelul mirosea puternic a trandafiri. Terasa avea o piscina chiar misto, acompaniata de cateva jacuzzi-uri si sezlonguri de plaja.
Transportul prin oras
Bineinteles, varianta cea mai confortabila daca stai mai multe zile este sa inchiriezi o masina, pentru ca distantele sunt mari si pretul pentru rent a car e foarte bun in zona asta. Mai ales daca legi si de Dubai vacanta, o masina e ideala pentru a vizita in deplin confort UAE. Totusi, daca stai mai putine zile si inchirierea unei masini nu ti se potriveste, sa stii ca ai alte 2 optiuni:
- Transportul in comun (din experienta noastra conexiunile nu sunt foarte bune si autobuzele vin greu, la intervale de 20-30 minute). Practic orice drum pe care cu masina l-am fi facut in 15-20 minute cu transportul in comun il faceam intr-o ora- o ora si jumatate. Dar, daca preferi varianta asta, sa stii ca iti poti cumpara un card de transport pentru Abu Dhabi direct din aeroport (de la un fel de Info Point de langa statia de autobuz la iesirea din aeroport), care poate fi reincarcat cu ce suma doresti. La automate poti plati cash doar cu AED, asa ca daca vrei sa platesti cu cardul trebuie sa astepti la coada pentru a te ajuta un angajat. Un drum cu autobuzul din aeroport in centru te costa 4 AED / persoana (fata de taxi care ne arata un cost de 110 AED in seara sosirii), iar un drum in interiorul orasului 2 AED / persoana. Ah, iar la transportul in comun acorda atentie faptului ca in autobuze jumatatea din fata este rezervata femeilor si copiilor.
- Ride sharing sau Taxi. Am folosit doar Uber si Careem, aplicatia locala de tip Uber, iar preturile sunt foarte asemanatoare. Noi stand putin in Abu Dhabi (o sa vezi in continuare ca de vizitat propriu-zis orasul am avut doar o zi), am folosit Uber / Careem la toate drumurile pe care le-am planuit si am reusit sa ne miscam super rapid. Dar da, mult mai scump decat cu autobuzul, evident.
Cum ajungi din Abu Dhabi in Dubai?
Desigur ca si aici ai mai multe variante, in functie de pretul pe care esti dispus sa il platesti, de timpul avut la dispozitie si la confortul dorit. Noi am decis sa folosim transportul in comun pentru ca aveam timp destul si bagaje putine, asa ca am optat pentru autobuzul E101 luat din Central Bus Station Abu Dhabi. Pentru calatorie iti trebuie cardul NOL (valabil si in Dubai pentru transportul in comun). Daca il ai deja de datile trecute asigura-te doar ca il incarci corespunzator calatoriei (25 AED / persoana). In cazul in care nu ai cardul NOL, va trebui sa platesti 6 AED / persoana si pentru acesta.
Interesant e ca in autogara asta la ghisee puteai plati doar cash. Noi nu apucasem sa schimbam bani in moneda locala si am platit cu Eur, ceea ce ne-a ars grav la curs, platind cu aproape 80 lei mai mult pretul cardurilor NOL si al biletelor.
Autobuzul E 101 pleaca din 20 in 20 minute si se formeaza o coada lunga de oameni care se urca in ordinea sosirii. Daca ajugi la 12:15 cu intentia sa prinzi autobuzul de 12:20 aproape sigur nu vei reusi, pentru ca se va ocupa cu cei care s-au asezat la coada inaintea ta (cel putin in weekend). Drumul dureaza o ora si jumatate si destinatia finala din Dubai este la metroul In Battuta, exact langa Mall-ul cu acelasi nume.
Daca preferi sa mergi cu taxi, costul este aprox 350 AED iar drumul dureaza in jur de o ora – o ora si jumatate, depinzand evident de destinatia finala.
Si acum, sa trecem la obiectivele pe care le-am vizitat noi in Abu Dhabi in ziua in care a acostat vasul Costa Toscana in port, mai exact intr-o luni intre orele 9:00 si 22:00. Daca si tu ajungi pentru scurt timp in Abu Dhabi si cauti ce activitati incap in programul unei zile, acest articol te va ajuta.
Moscheea Sheick Zayed
Atractia principala din Abu Dhabi o reprezinta Marea Moschee Sheick Zayed. Fara indoiala o vei gasi in toate recomandarile influencerilor de travel si nu numai, dar pe buna dreptate. Odata ajuns acolo nu ai cum sa ramai indiferent in fata frumusetii si imensitatii ei si sa nu te pierzi prin albul imaculat nesfarsit.
Ce trebuie sa stii?
- Pentru a vizita Moscheea trebuie sa te integistrezi online pe acest site \ pentru a primi un cod QR (accesul este free, inregistrarea e doar o formalitate necesara).
- Este program de vizitare zilnic, doar vinerea in timpul pranzului este o pauza de cateva ore. Iti recomand sa verifici mereu pe site-ul oficial programul actualizat pentru fiecare zi de interes.
- Accesul in Moschee se face printr-un fel de galerie comerciala, prin care mergi aprox 10-15 minute (intrarea arata ca o cupola).
- Tinuta este riguroasa, specifica Islam-ului. astfel ca femeile trebuie sa aiba tot corpul si capul acoperit (fusta sau rochie lunga, pantaloni, bluza cu maneca lunga si esarfa pe cap care sa acopere parul), iar barbatii pantaloni lungi si tricou / camasa. Atentie la acest aspect, caci daca nu ai tinuta adecvata nu vei fi lasat sa vizitezi Moscheea si va trebui sa iti cumperi hainele necesare de la magazinele din proximitate (o Abaya costa incepand cu 50-60 dirhami).
- Noi am stat aici aproximativ o ora si 30 minute, mergand destul de alene, bucurandu-ne de priveliste si facand multe poze. Ai acces la partea frontala a intrarii in Moschee, la un tur lateral al “curtii interioare cu marmura” si la sala cu covorul imens lucrat manual, impreuna cu un candelabru impresionant ce il acompaniaza.
Personal cred ca aceasta Moschee este emblematica pentru Emiratele Arabe Unite, fiind cea mai mare din tara si a treia ca marime din intreaga lume. Este extrem de bine pazita si intretinuta si totul pare sa sugereze lux, opulenta, curatenie si maiestuozitate.
Plaja din Abu Dhabi & The Corniche
Abu Dhabi are o plaja extrem de frumoasa, cu nisip fin si apa de un albastru turcoaz. Zona plajei este destul de intinsa, faleza de langa fiind perfecta pentru plimbare sau mers cu bicicleta, purtand denumirea de Corniche.
Sunt anumite zone de plaja unde accesul este contracost (aprox 10-20 AED / persoana), precum Gate 2, dar exista si zone plaje cu acces complet gratuit. Noi am fost la Gate 4, unde nu am platit nimic si am admirat marea mai de aproape, direct de pe nisip. Te sfatuiesc sa pui pinul pe harta direct la una dintre caile de acces, pentru ca altfel vei merge ceva distanta pe jos pana la intrarea pe plaja.
In februarie apa nu era prea calda ce-i drept, asa ca nu veni chitit sa te balacesti intr-o mare de 28 grade, caci n-o sa fie deloc asa:)) Chiar daca afara e plina vara.
Etihad Towers – Observation Deck
Acesta este cu siguranta locul perfect pentru a admira golful arabic de la inaltime in Abu Dhabi. Turnurile Etihad sunt niste cladiri de tip zgarie nori cu Observation deck la etajul 73, ce ofera acces contra cost publicului larg pentru a le vizita.
Desi pe site-uri am vazut inainte de a ajunge aici ca biletele costau 60-70 AED / persoana, cand am ajuns la receptie am platit 70 AED amandoi. Nu e nevoie de rezervare, gasesti bilete pe loc si urci cu liftul super rapid pe terasa interioara.
Privelistea este superba, aproape 360 grade, iar terasa este dotata cu multe canapele, mese si scaune pentru a admira in tihna panorama golfului si a orasului. Iar daca ai chef sa servesti ceva bun in acel cadru super elegant si frumos, ai si un bar restaurant numai bun pentru rasfat.
Safari in desert Abu Dhabi
CLAR cea mai faina excursie pe care am facut-o in UAE. O incursiune in desert nu trebuie ratata daca vii in Emiratele Arabe Unite, sau chiar si in alte tari din regiune, precum Qatar sau Oman. Sincer cand am luat excusia de pe Get Your Guide nu eram foarte entuziasmata, gandindu-ma ca plimbarea pe dune nu o sa fie mare chestie si ca e o activitate foarte comerciala si overrated. De aceea m-am gandit chiar sa facem safari-ul in desert din Abu Dhabi, sa nu cumva sa “pierdem” prea mult timp in Dubai pentru asta.
Daaaar, dupa ce ne-am intors din desert nu-mi venea sa cred ca am fost acolo si, mai ales, CUM a fost. Am ales Dune Bashing Desert Safari oferita de Desert Rose Tourism si am platit in total 470 AED / 2 persoane.
Varianta de safari in desert aleasa de noi a fost cea de seara, astfel ca am avut cina inclusa, belly dance si mirificul apus de soare. Iata mai exact ce a intrat in pret si cum s-a desfasurat:
- Am fost preluati cu masina 4×4 din terminalul de croaziera din Abu Dhabi la 14:30 (era posibil pick up si de la hotel, desigur)
- Drumul pana in desert a durat aproximativ o ora si 20 minute
- La intrarea in desert soferul a mai dezumflat cauciucurile
- Dupa 10-15 minute de mers pe nisip am oprit pentru a forma grupul complet pentru safari (cred ca in jur de 15 masini) si muuulte poze
- Am oprit la o ferma de camile
- Am mers peste dune aproximativ 20-25 minute, dar s-a simtit fiecare moment din plin. Soferul super haios, in mod clar experimentat pentru genul asta de safari, iar masina super faina. Fix cand ajungeai pe muchia sau in varful unei dune de nisip aveai senzatia ca se rastoarna masina la cat de tare se inclina, iar soferul o redresa instant schimband directia si depasind punctul “critic” de zici ca eram intr-un roller coaster. Impresionant de-a dreptul tot drumul peste dune, cu muzica araba pe fundal si oprind din loc in loc sa vedem si masinile din spate cum vin una cate una ridicand nisipul in urma lor.
- Odata ajunsi la tabara araba traditionala fiecare se relaxa cum dorea, existand multe activitati puse la dispizitie gratuit: plimbarea cu camila, sand boarding (era un diatamai dealul), tatuaj cu henna, poze in haine arabe traditionale, cafea, ceai si apa nelimitat si, mai ales, poze cu apusul superb. Narghileaua cred ca era singura activitate contra cost din acea tabara, asa ca daca e de interes pentru tine va trebui sa o platesti extra.
- Dupa aproximativ 2 ore de petrecut in tabara a urmat cina, pregatuta foarte frumos in stil buget suedez si mai diversificata decat ne-am fi asteptat (gratar, legume, garnituri etc).
- Pentru ca noi aveam ora limita de intors pe vas si nu voiam sa o ratam (eram si fara pasapoarte la noi si Costa Toscana pleca in seara aceea spre Qatar) am plecat dupa cina inapoi spre terminalul de croaziera, asta insemnand undeva in jurul orei 19:30. Ceilalti turisti au putut ramane acolo probabil inca o ora cel putin, urmand sa fie dusi ulterior si ei spre Abu Dhabi.
Tot ce pot sa spun la finalul acestei povesti este ca abia o astept pe urmatoarea. In rest, las pozele sa completeze, caci sunt preferatele mele din toata vacanta.
Cam asta a fost programul nostru pentru o zi petrecuta in Abu Dhabi. Daca ai mai mai multe zile de stat aici sau pur si simplu vrei sa faci mai putine activitati intr-o zi, iti recomand sa cauti pe Get Your Guide idei, pentru ca atractiile sunt mult mai multe. De exemplu, pe noi ne-ar mai atrage intr-o vacanta viitoare Palatul Prezidential, Luvru Abu Dhabi, Ferrari World si Insula Yas.
Pe curand!