Mila 23 este o destinatie emblema pentru Delta Dunarii. Auzisem de numele acesta de mai multe ori si de faptul ca daca vrei sa stai in inima deltei autentice aici gasesti una dintre cele mai bune optiuni. Ei bine, anul asta am ajuns pentru prima data in delta la inceput de iulie si am explorat frumusetile locului avand cazarea in Mila 23. Ce a iesit afli imediat:)
Cum ajungi la Mila 23?
Exclusiv pe calea apei. Noi am ajuns cu barca asigurata de proprietarul de la care am luat cazarea, asa ca lucrurile au fost foarte simple si rapide. Aveam coordonatele locului de imbarcare primite cu o zi inainte pe Whats App de la proprietar si ora stabilita pentru plecarea spre pensiune (ora 14). Ca sa-ti faci o idee, barca se ia de la pontonul Dana-1 mai de la marginea orasului Tulcea iar ora de plecare este chiar mai devreme fata de ora anuntata daca se strange intreg grupul de turisti.
Cat despre masina, am lasat-o in parcarea pontonului de unde ne-am imbarcat si am platit 15 lei/zi.
Daca nu ai transportul asigurat poti sa iti iei bilet pentru o cursa cu Pelicanul Express pentru 65 lei dus sau 115 lei dus-intors/persoana. Cu siguranta mai sunt si alti operatori de transport insa noi am auzit despre acesta mai mult, mai ales ca avea si ceva reclame prin sat. Orele curselor le poti verifica pe site-ul operatorului, la fel si locul de imbarcare.
Din Tulcea pana la Mila 23 sunt in jur de 55 km iar drumul cu barca a durat cam o ora si 45 minute. La viteza mare drumul se parcurge mai repede, insa ideea a fost sa-l tranformam intr-o excursie de toata frumusetea pe apele Deltei, imbinand utilul cu placutul. E un moment fain si te conecteaza cu peisajul inca de dinainte de a ajunge la destinatie, mi-a placut tare mult ❤️



Cazare la Mila 23
Trebuie sa spun ca pana ne-am luat cazarea am zabovit destul de mult cautand informatii si preturi pe net. Am cercetat si am ajuns la concluzia ca cea mai buna varianta (cel putin pt noi bineinteles) a fost sa ne luam o cazare la o pensiune cu all inclusive. Am ales Casa Eric pentru ca am considerat ca are cel mai bun pret pentru conditiile oferite si o sa povestesc imediat care sunt acestea.
In primul rand e de precizat ca pensiunea ofera pachete standard de 3 nopti, fie de joi pana duminica, fie de duminica pana miercuri. In pret intra 3 nopti de cazare in camera dubla cu baie privata, drumul de la Tulcea pana in Mila 23 si retur, toate mesele (cu exceptia unei mese de pranz) si 4 excursii cu barca pe canalele si lacurile Dunarii. Desi o sa povestesc pe larg despre excursii mai jos, sumarizez aici in ce consta cat sa-ti faci o idee despre oferta de care am beneficiat. Un apus de soare superb vazut din barca, o excursie la manastirea Stipoc, o vizita la padurea Letea si o plimbare prin orasul si plaja Sulina.
Pensiunea are la parter bucataria spatioasa unde turistii iau masa, iar la etaj camerele. In curte mai e un foisor de lemn cu 2 mese si banci unde poti sta la adapost de tantari seara, un hamac si cateva sezlonguri. Vederea la Dunare este foarte frumoasa mai ales de pe terasa de la etaj si evident de pe pontonul privat al pensiunii, unde ne-am petrecut destul de mult timp in admiratia naturii?








Pentru toate aceste servicii am platit 2400 lei 2 persoane si judecand dupa alte oferte all inclusive de pe net asta a fost un pret bunicel. Scump pentru o vacanta de 4 zile, dar echilibrat pentru destinatia asta specifica de Delta tinand cont de piata. E destul de greu sa vii in Mila 23 si sa iti iei doar cazare, mai ales daca vrei sa mananci autentic si sa nu ai griji extra cautand locuri de luat masa (nu prea sunt de altfel). In general turistii mananca la proprietatea unde sunt cazati si e super ok asa din punctul meu de vedere.
Pentru noi a fost fix ce cautam, am platit 50% avans in momentul rezervarii si 50% la fata locului si am aflat ca se poate plati si cu tichete de vacanta. In felul asta nu ne-am mai stresat nici cu programul, nici cu ce mancam sau cat costa, totul a fost relaxant si organizat perfect. Apreciez modul grozav in care s-au desfasurat lucrurile atat in ceea ce priveste punctualitatea, respectarea exacta a programului dar si calitatea cazarii si a meselor oferite. Jos palaria!

Cum e Mila 23?
Daca ar fi sa caracterizez locul asta in 3 cuvinte cheie acestea ar fi antic, mistic si singuratic. Mila 23 este un sat pescaresc situat pe bratul Dunarea Veche, compus din 4 stradute paralele mari si late. Cam singurele activitati ale locuitorilor sunt turismul, pescuitul si servirea la cele 2-3 magazine din sat. In general pensiunile pentru turisti sunt chiar pe malul Dunarii, fiecare avand ponton pentru a facilita accesul barcilor. Dintr-un capat in celalalt al satului am facut maxim 15 minute de mers pe jos in plimbare si am admirat pensiunile si stradutele vechi si pustii care dadeau un aer super antic locului.
In centrul satului este pontonul principal pentru transportul cu barcile si un magazin general dintr-acela traditional, ca o alimentara de pe vremuri. Nu poti plati cu cardul asa ca asigura-te ca ai cash la tine pe perioada sederii in Mila 23.
Tot in zona centrala mai gasesti scoala, caminul cultural si vreo 2-3 baruri.









Mancarea in Delta
Asta e un subiect preferat pentru mine, pentru ca venisem cu asteptari mari si pot sa zic ca mi le-am indeplinit in foarte mare masura. Spuneam ca cei de la Casa Eric ne-au pus la dispozitie toate mesele cu exceptia uneia de pranz si au fost axate pe peste, cum era si normal. Totul pregatit foarte gustos si in portii mari de te ridicai absolut satul de la masa si mai lasai si in farfurie chiar.
Dimineata aveam platouri cu mezeluri si branzeturi din belsug, oua preparate in diferite variante dar si cate ceva traditional din peste cum ar fi icre, zacusca sau placinta din peste (avea o denumire specifica dar am reusit s-o uit). In plus mai aveam rosii, castraveti, unt, paine si un gem de casa senzational de-ti lasa gura apa! Cafea si ceai la discretie, nu pot sa spun ca lipsea nimic din program.


In sejur a intrat practic o singura masa de pranz iar la noi asta a fost pe baza de pui si vita. Un castron mare de supa de ajungea pentru vreo 4 portii, la felul 2 friptura de vita cu cartofi la cuptor si un super desert. Big like!



Cinele au fost insa esenta mancarii traditionale, pentru ca am testat specialitati din peste super bine pregatite. Supa/ciorba de peste era nelipsita (am avut si storceag), iar la felul 2 serveau fie peste prajit cu mamaliga si mujdei, fie chiftelute de peste cu orez, fie peste la cuptor cu cartofi si salata.
Apa rece era mereu oferita la fiecare masa, insa daca voiai orice alta bautura trebuia sa ti-o cumperi singur de la magazinul din saf caci la cazare nu vindeau nimic.







Cum e cu tantarii in Delta?
Surprinzator total, mai bine ca in Bucuresti. Long story short, nu am vazut picior de tantar ziua (pana la apusul soatelui) insa dupa lasarea intunericui era prapad pur cu toate Autanele din lume. Seara nu puteai sa stai afara din acest motiv si lumea se refugia in foisorul de lemn din curte, dotat evideny cu site de protectie. Partea buna e ca ziua nu te deranja nicio insecta si iti puteai vedea de explorat bine merci.
Excursii din Mila 23
Despre asta am zis pe scurt in introducerea acestui articol si povestesc detaliat in articolul dedicat. Stay tunned si pana data viitoare las mai jos cateva poze:X









