Romania

Plaja Gostinu (Giurgiu)

beaching-travel-sky

Plaja Gostinu (din judetul Giurgiu) este o asa-zisa plaja situata la aproximativ 60 km de Bucuresti, pe malul Dunarii. Eram in cautarea unui loc cu plaja nou (pentru noi cel putin),  relaxant si mai ales aproape de Bucuresti caci  aveam doar o duminica la dispozitie si nu voiam sa pierdem mult timp pe drum. La un search rapid pe internet am dat pentru o stire din 2017 de pe site-ul protv care descria plaja Gostinu ca pe o alternativa super faina pentru mare si promitea sa ne depaseasca asteptarile. Ce-a iesit cititi in randurile acestui articol.

Cum ajungi la plaja Gostinu?

Urmezi drumul clasic Bucuresti-Giurgiu si cu cativa km inainte de Giurgiu faci stanga spre comuna Oinacu. Mergi tot inainte pe drumul principal, treci prin Branistea iar apoi intri in Gostinu (unde funny mi s-a parut ca strazile sunt denumit prin cifre, la fel ca in New York:).

Drumul este asfaltat pana intr-un punct, dupa care urmeaza un drum accidentat cu pamant pe care mergi destul de incet si precaut (cam 10 minute) fix pana la plaja. Noi ne-am ghidat dupa Google Maps si ne-am cam pierdut in localitatea Gostinu ajungand fix la Politia de Frontiera in loc de plaja. Nu stiu Waze daca ne-ar fi dus mai exact, dar pana la urma am cerut indrumare unor localnici si am ajuns unde trebuia. Din Bucuresti pana la plaja am facut o ora juma’, cu mentiunea ca am luat-o pe un drum ocolitor. Intoarcerea a fost  mai rapida, o ora’n cap.

drum-gostinu
drum-plaja-gostinu

Cum e plaja Gostinu?

Dupa parerea mea usor…inexistenta. Nu stiu daca ai urmarit reportajul protv pe care l-am linkuit mai sus, insa acum in 2020 nu mai gasesti acolo nici umbra plajei de acum 3 ani. Nu ca m-as fi iluzionat sa gasesc o plaja kilometrica si fina ca la Mamaia sau cate un beach bar din metru in metru, insa ma asteptam la o portiune de nisip confortabila si macar un chiosc de unde sa-ti iei o apa sau o bere.

Plaja Gostinu consta azi intr-un petec minuscul (la propriu) de nisip amestecat cu crengi de copac si plante aruncate de Dunare pe mal pe care iti gasesti cu greu un loc decent de stat. Evident, lumea vine cu prosopul si umbrela din dotare caci acolo nu este nimic amenajat. Unii erau cu gratarul la purtator, veniti cu cortul sau cu rulota sa petreaca o zi in natura sau poate un weekend complet. In spatele petecului de nisip este padurea, iar pe malul Dunarii sunt destul de multi copaci pentru cei care prefera umbra in detrimentul soarelui.

plaja-gostinu-5
plaja-gostinu-1
plaja-gostinu
plaja-gostinu-beaching-travel
poteca-plaja-gostinu
parcare-gostinu-5
parcare-gostinu

Dunarea mi s-a parut tulbure si murdara, am bagat si eu piciotul in apa sa nu zic chiar ca n-am venit la plaja deloc:) In mod clar nu as fi avut curaj sa inot sau sa ma avant mai in larg, mai ales ca din cand in cand copiii mai tipau “sarpe, sarpe” si cand ma uitam aparea cate un serpisor micut si subtire prin apa pana la mal. 

Am facut si noi o plimbare stanga dreapta sa vedem daca mai e vreun loc pe care sa-l consideram plaja, insa nici pomeneala. In afara micii portiuni de nisip pe care se straduia lumea sa-si gaseasca un loc decent de stat si unii sa-si parcheze masina(?!), mai erau portiuni cu iarba pe care mai vedeam cate o famile cu rulota, departe de multime.

Pe partea opusa se vedea malul bulgar al Dunarii si padurea deasa din spate, in perfecta simetrie cu padurea din spatele nostru, caci era incredibil de aproape. Apropo, chiar am primit sms cu “Bine ati venit in Bulgaria” ca doar mai lipse juma de Dunare sa fiu 100% georgrafic la vecini.

Cum de plaja in sine nu prea ne-am bucurat desi era soare si o vreme tare faina, ne-am ocupat cu pozatul locului si al…nostru:)

dunarea-plaja
cu-masina-pe-plaja-gostinu
Prosoapele nu au legatura cu oamenii din Tico. Prosoapele erau acolo atunci cand a parcat Tico…
plaja-gostinu-4
pajiste-gostinu-masini
noi-plaja-gostinu
plaja-gostinu-3
gostinu-pajiste
dunarea-plaja-2
gostinu-selfie

Unde mananci la Gostinu?

Unde  e mai putin important, intrebarea corecta e de fapt ce. Asta pentru ca pe asa numita “plaja” si in apropierea ei nu se afla niciun butic, magazin, ghereta sau stand de la care sa-ti cumperi mancare sau bautura. Lumea de acolo era pregatita cu gratar si lazi frigorifice, asa ca daca nu veneai echipat mureai clar de sete de la caldura si poate si de foame de dragul mirosului caci oriunde stateai ajungeai sa fii in intersectia fumului:))

gostinu-plaja

Clar nu m-as mai duce aici. E prima oara cand scriu despre o destinatie ca nu mi-a placut si ca in mod clar nu as mai vrea s-o revad. Mi-am propus insa sa scriu realist si cu fairplay despre fiecare destinatie iar asta e un exemplu in care ma vad nevoita sa punctez mai multe aspecte negative decat pozitive. Nu mi-am gasit locul deloc, peisajul nu m-a atras in mod deosebit, baia in Dunare nu e pentru mine, oamenii nu erau chiar cei in compania carora mi-ar fi placut sa stau (fara sa generalizez, asa am nimerit noi poate). Desigur, e doar punctul meu de vedere:)

Am pe lista o noua incercare de plaja la aproximativ o ora de Bucuresti, poate aceea sa fie cu succes. Promit sa scriu de indata ce ajung sa o experimentez. Pana atunci te astept cu un like pe Facebook si cu un follow pe Instagram, iar daca ti s-a parut interesant articolul  si vrei sa ajuti un prieten cu hint-uri despre plaja Gostinu feel free sa sharuiesti inclusiv pe WhatsApp.

PS: In cazul in care esti pasionat de plaje mai salbatice si mai putin comerciale, arunca un ochi pe postarile despre plaja Tuzla si plaja Vadu. Sunt senzationale si ti le recomand din suflet!

Enjoy beachin’

dunarea-gostinu-2
dunarea-gostinu

Share with your friends !

6 thoughts on “Plaja Gostinu (Giurgiu)

  1. Salut!
    Ai scris articolul în iunie. Eu am fost o dată în iulie și o dată în august și de fiecare dată au fost deschise două terase acolo, terase la care se poate și mânca.
    Într-adevăr nu este cine știe ce, mai ales în weekend, dar nici cum ai expus tu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top