Plaja Vadu e foarte renumita in Romania pentru faptul ca si-a pastrat caracterul “salbatic” in timp, atragand turisti care poate in trecut ar fi fost asociati Vamei ca profil si gusturi.
Anul asta am fost pentru prima data la plaja Vadu. Aveam o oarecare imagine in minte din povestile celorlalti si eram curioasa daca o sa rezonez cu ea sau o sa demitizez aceasta plaja filtrand-o prin propriile criterii de frumusete.
O sa incep cu o serie de informatii organizatorice caci daca nu ai mai fost aici sunt deosebit de utile.
Permis de vizitare plaja Vadu
Ca turist trebuie sa platesti o taxa pentru a vizita plaja, intrucat face parte din Biosfera Delfei Dunarii. Te va costa 5 lei/zi, 15 lei/saptamana sau 30 lei/an. Desi in luna iunie cand am fost eu la Vadu nu se putea plati online, acum in luna iulie poti achiziona permisul de turist de pe site-ul DDBRA. Permisul se mai poate plati si la automatele special amplasate in localitatea Corbu sau in Tulcea (doar cash din ce am vazut).
Permisul de acces se elibereaza gratuit pentru anumite categorii (ex: studenti, pensionari, localnici sau pentru cei care vin aici pentru pescuit). Lista completa a categoriilor scutite de plata taxei este publicata pe site-ul Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii, disponibil aici. Permisul este obligatoriu pentru toata lumea, asa ca inclusiv daca esti scutit de plaxa taxei trebuie sa il obtii pentru a-l prezenta autoritatilor (daca este cazul).
Te anunt de acum ca trebuie sa te inarmezi cu rabdare daca te pui la coada la automat. Merge extrem de lent pentru ca lumea nu e familiarizata cu modul de functionare si pe langa asta mai trebuie scanat si buletinul pentru a finaliza eliberarea permisului. Ca sa-ti faci o idee, in 30 minute au reusit sa isi ia permisul 5-6 oameni, insa e adevarat ca la inceputul sezonului, cand nu se putea lua permisul online.

Drumul pana la Vadu
Plaja Vadu este situata la 30 km de Navodari, drumul este asfaltat in proportie de 90% insa destul de prost. Pe o portiune semnificativa strada este foarte ingusta, cat sa incapa o singura masina. Pe alocuri sunt niste portiuni putin mai largi, la mm cat sa astepti masina care vine din fata ta si sa treceti una pe langa alta cu bine:) O mica portiune este drum accidentat, cu pamant si chiar ceva vegetatie, asa ca daca ai o masina cu garda joasa fii atent cum mergi. Poti ajunge cu masina fix pana la plaja, o sa vezi cu siguranta alte masini si rulote deja parcate fix langa drumul de acces pe nisip.



Cum e plaja Vadu?
Plaja e imensa, cat vezi cu ochii vezi doar apa, nisip si ceva vegetatie. Nu hoteluri, nu vile, nu restaurante, nu baruri, nu boxe. Liniste totala “bruiata” doar de tumultul marii care se desfasoara in toata splendoarea ei si de vantul care sufla necontenit. Acum, la inceput de iunie, in primul weekend fara restrictii post starea de alerta, erau putini oameni pe plaja. Cateva corturi, cateva rulote si cateva cearceafuri si umbrele rasfirate din loc in loc (aduse de turisti, nu exista umbrele sau sezlonguri aici, evident). Posibil ca in plina vara sa fie si plaja asta aglomerata dar chiar si asa, nu cred ca se compara cu plajele comerciale din zona Mamaia sau mai nou Vama.
Apa marii parea involburata si adanca. Nu am intrat caci era sloi, insa atat cat puteai sa vezi de la mal nu era deloc intrare lina si apa transparenta. Posibil totusi sa fie doar o aparenta dat fiind faptul ca nu m-am aventurat sa testez adancimea apei printr-o baie ca la carte. In plus, din cauza vantului era chiar racoare pe plaja, in ciuda soarelui care stralucea timid pe cer. Pun pe seama vantului si valurile care agitau apa si mi-o prezentau ca fiind adanca, so I shall be excused if in the real summer it looks different.
Cat despre mancare si bautura, ai grija sa vii cu ele la tine caci aici nu e nici macar un loc de unde sa iti cumperi. Ti-as recomanda sa aduci cate ceva cu tine si daca stai cateva ore, daca stai mai multe zile provizii scrie pe tine. In caz contrar, fii pregatit de drumuri recurente pana la un supermarket decent din localitate (la cativa km).






Plaja iti transmite o stare de libertate absoluta, de liniste, de pustietate, ca si cand ai fi ajuns in cel mai indepartat loc de pe planeta si ala e capatul pamantului. Daca stai aici zile in sir cred ca iti auzi fiecare gand cu voce tare, termini de citit o biblioteca intreaga si iti intiparesti marea in minte cat sa-ti ajunga cel putin pana vara urmatoare.
Pentru iubitorii de calatorii cu cortul sau cu rulota plaja Vadu e vis. Pentru cei obisnuiti insa cu hoteluri, vile, pensiuni sau orice alta forma de cazare care sa semene a casa, Vadu e doar o oprire pe traseu, nicidecum destinatia finala de vacanta. Nu exista locuri de cazare nici in apropiere de plaja nici mai departe in sat, cele mai apropiate optiuni fiind la 9-10 km distanta, in Corbu. Prin urmare, ti-ai facut o idee despre cat si cum stai daca vrei sa vezi Vadu, in functie de ce fel de calator esti:)
Eu sunt omul plajei, dar doar ziua. Noaptea imi trebuie 4 pereti, de preferat un hotel dragut si confortabil, cu restaurant, terase si tot confortul de vacanta. Asadar Vadu e pentru mine un popas pana la destinatia finala de plaja.




Cu toate astea, vreau sa ma mai intorc aici. Nu simt ca am reusit sa ii descopar misterul in doar cateva ore la inceput de sezon. E diferita, e salbatica, e primitoare si rezervata in acelasi timp, e un spatiu plin de magnetism.
O sa-i mai dau o sansa vara asta. Sau o sa-mi mai dea ea mie o sansa sa ne imprietenim mai bine. In orice caz, fa o plimbare aici macar din curiozitate. Nu se stie ce chimie va va lega sau ce povesti se vor naste.
Enjoy beaching’!

E de abia la inceput si probabil nu ai prins perioada in care vin tot felul de specimene pentru asa zisul “nudism”. Ca si peisaj,atmosfera este superb locul!