Am fost in vacanta in Dubai ca parte a calatoriei noastre prin Emiratele Arabe Unite, Doha si Muscat, prin croaziera Costa Toscana. Portul de imbarcare si debarcare a fost cel din Dubai Marina, iar despre croaziera am povestit multe detalii in articolul dedicat. In acest post o sa ma axez strict pe raspunsul la intrebarea cat costa o vacanta in Dubai si pe activitatile pe care le poti face aici, pentru ca in total am petrecut 4 zile in acest emirat si am facut o groaza de lucruri.
Bilete avion Dubai
Am luat biletele de avion cu Wizz Air, alegand sa aterizam in Abu Dhabi si sa plecam inapoi spre casa din Dubai. Noi am platit 1600 lei (1300 AED) pe 2 bilete fara bagaj inclus, insa am fost conditionati de date fixe de calatorie, pentru ca ne interesa croaziera intr-un anumit interval. Daca ai flexibilitate in ceea ce priveste datele poti gasi bilete mai ieftine, mai ales pentru aeroportul din Abu Dhabi. Drumul dureaza 4 ore si jumatate, iar intrarea in UAE este foarte simpla, avand nevoie doar de un pasaport valabil.
Legat de avion as mai mentiona doar faptul ca Wizz Air zboara de la terminalul T2, iar metroul in Dubai are statii doar la T1 si la T3. Noi am mers cu Uber de la o statie de metrou din Deira pana la T2, dar inteleg ca exista si un shuttle care face transferul intre terminale. Nu l-am incercat asa ca nu as putea spune decat ca pentru simplitate si rapiditate recomand Uber.
Cazare in Dubai Marina
Am avut nevoie doar de o noapte de cazare in Dubai, pentru ca celelalte nopti petrecute aici au fost pe vasul Costa Toscana. Prin urmare, am ales cazarea in Dubai Marina la Barcelo Residence, unde am platit 560 AED / noapte pentru o camera cu chicineta la etajul 1. Desigur, camerele si apartamentele cu view si cu balcon de la etajele superioare sunt mult mai scumpe, privelistea fiind exact spre Dubai Marina. Pot spune ca pentru aceasta zona este un pret foarte OK, dar daca stai mai mult in Dubai si tii la buget iti recomand sa te orientezi spre zone mai ieftine.
Transportul in Dubai
Transportul in comun este foarte OK din punct de vedere pret si confort, insa durata unei calatorii devine mult mai mare decat cea cu masina. Autobuzele vin greu, la aproximativ 20-30 minute distanta unul de altul, prin urmare daca ai de mers intr-un loc cu 2 autobuze, chiar daca drumul in sine dureaza 20 minute, s-ar putea ca adunand si timpul de asteptare dupa autobuze sa ajungi la un total de o ora-o ora si jumatate. De asemenea, distantele sunt super mari in Dubai, asa ca trebuie sa iti aloci timp si energie daca optezi pentru transportul in comun. La multe statii ni s-a intamplat ca dupa iesirea din metrou sa mergem prin pasarele interioare intre 10-20 minute (cum e de exemplu la statia Burj Kalifa Dubai Mall sau Muzeul Viitorului), dar nu sunt singurele.
Pentru a plati transportul in comun ai nevoie de cardul NOL. L-am achizitionat din Abu Dhabi odata cu biletele de autobuz E101 pe care l-am luat spre Dubai, iar costul unui astfel de card este 6 AED. El se poate cumpara bineinteles si de la ghiseele sau tonomatele din statii. Costul unei calatorii este decis in functie de distanta parcursa, obligatia ta fiind sa validezi cardul NOL atat la intrarea in metrou / autobuz, cat si la iesire. Cel mai mult ni s-a luat suma de 7 AED pentru o calatorie lunga (Dubai Marina-Deira).
O alta varianta de transport in comun este Monorail (strict pentru Insula Palmier). Acesta circula din 15 in 15 minute si iti poti lua bilet pentru o singura calatorie (one way sau dus intors) sau all day pentru calatorii nelimitate. Biletul pe toata ziua costa 35 AED / Persoana.
Noi am optat insa destul de des si pentru Uber sau Careem, aplicatia locala similara Uber. Recomand aceasta varianta daca stai putine zile in Dubai si iti propui sa vizitezi multe locuri, pentru ca vei reduce mult timpul de transfer de la un obiectiv la altul si iti vei conserva energia mai mult pentru a vizita atractiile. Pentru noi a fost super folositor Uber / Careem inclusiv pentru a ajunge de la vasul ancorat in port la cea mai apropiata statie de metrou, intrucat alta varianta de transport public pe aceasta distanta nu exista. Ca sa ai o idee de pret, un drum intre port si metroul din Dubai Marina ne costa aproximativ 25 lei.
Atentie la taxi urile care te abordeaza pe strada, pentru ca sunt foarte multe tepe. Noi am reusit sa luam o mare teapa din graba, acceptand sa urcam intr-un taxi care ne-a spus ca are aparat si costul este afisat transparent la final. Cat crezi ca a fost? 150 AED un drum de 12-13 minute intre port si Nakheel Mall, pe insula Palm. De 5 ori mai mult decat am fi platit cu Uber.
Daca am fi stat mai multe zile legate in Dubai si nu ar fi fost contextul croazierei, am fi inchiriat cu siguranta masina. Costul acesteia este unul decent si cred ca ar fi facilitat mult drumurile noastre, inclusiv cel din Abu Dhabi spre Dubai, desi autobuzul a fost ieftin si rapid. Prin urmare, pentru calatorii mai lungi de 3 zile recomand varianta rent a car.
Cat costa obiectivele turistice in Dubai?
Am petrecut in Dubai 4 zile, toate in weekend. Costa Toscana sta ancorat aici de vineri la pranz pana dumininica ora 24, asa ca am avut la dispozitie o sambata dupamasa, o duminica full si inca un weekend vineri-duminica. Fiind prima oara in acest emirat evident ca am incercat sa facem cat mai multe lucruri si sa vedem cat mai multe locuri, unele contracost, altele gratuite. Voi detalia mai jos pe unde am ajuns si impresiile despre fiecare.
The View at the Palm
Ca Observation Deck in Dubai iti recomand sa NU ratezi The View at the Palm. Accesul este permis la etajul 52, aflat la 240 m inaltime, de unde ai vedere 360 asupra insulei Palm Jumeirah si a Golfului Arabic. Privelistea este ravasitoare de-a dreptul, oferindu-ti o senzatie incredibila. Iar inainte de a urca ti se prezinta si un scurt film cu istoria constructiei Insulei artificiale in forma de palmier, care poate fi observata din…spatiu!
Noi am luat bilete online, Combo Burj Kalifa + The View at the Palm cu 10% reducere fata de pretul standard, de pe Headout si am platit 460 AED / 2 persoane. Te sfatuiesc sa iti iei bilete online pentru a evita statul la cozi si totodata sa te duci in prima parte a zilei la acest obiectiv. Noi am ajuns in jur de ora 14 si am stat vreo 45 minute pana sa urcam sus, iar cand am iesit la ora 16 era o coada de 4 ori mai mare.
Intrarea se face prin Nakheel Mall, iar aici poti ajunge cu Taxi/Uber/Careem sau cu Monorail. Vezi mai sus la capitolul despre transport in Dubai detalii despre program si preturi.
Burj Kalifa at the top (etajele 124 si 125)
Super faimoasa deja, fiind cea mai inalta cladire din lume, Burj Kalifa mi s-a parut de 1000 ori mai spectaculoasa de jos, de la nivelul solului decat de sus, de la etajul 124. Cladirea are o arhitectura impresionanta, o inaltime de 828 metri si adaposeste hotelul Armani, magazine de lux, restaurante, birouri dar si apartamente rezidentiale. Zona de Observation Deck se gaseste la etajele 124 si 125 si la etajul 148 (accesul fiind evident mai scump aici) si este probabil cea mai cunoscuta atractie din Dubai.
Ne-am luat bilete online de pe Headout, combo impreuna cu The View at the Palm, asa cum am precizat deja, pretul fiind de 460 AED / 2 persoane pentru cele 2 obiective impreuna. Iar ca sa ajungi aici poti folosi metroul pana la statia Dubai Mall / Burj Kalifa, intrarea facandu-se chiar prin Mall.
Personal nu m-a impresionat atat de mult experienta vizitei la etajele 124 si 125, pentru ca zona de Observation Deck este destul de restransa (nu ai vedere 360 ca la Palm) si este si foarte aglomerat. De asemenea, toate imprejurimile se vad extraordinar de mici, ca si cand ai fi in avion la mare inaltime. Vizita e putin haotica, spatiul limitat, consider total overrated experienta. Daaaar, nu rata experienta de la etajul 125 unde poti merge pe o portiune de sticla care crapa in timp ce pasesti, fiind o iluzie optica desavarsita ca se sparge sticla sub tine:D
Daca ar fi sa aleg o recomandare, ar fi sa optezi pentru View at the Palm si / sau pentru Skyviews Dubai, de unde poti vedea inclusiv Burj Kalifa, fiind foarte aproape (la Skyviews este si toboganul transparent care face senzatie pe Instagram). Iar de Burj Kalifa sa te bucuri de jos, de la nivelul piscinei cu fantani, atat pe timpul zilei cat si seara, cand cladirea sclipeste ca o bijuterie cu diamante. Despre show ul de fantani o sa scriu mai jos, la sectiunea cu ce poti vizita in Dubai gratis.
Miracle Garden
Miracle Garden este o gradina botanica deosebita, unde plantele sunt expuse inedit, sub forma de animale, case, castele si chiar a unui avion Emirates. Pentru bilete am ales tot varianta unui combo format din Miracle Garden si Global Village si am platit 224 AED / 2 persoane. Recomand varianta asta pentru ca ambele obiective merita din plin si le poti grupa in aceeasi zi, fiind cat de cat in zona. De asemenea, evita cozile alegand bilete online (cel de la Headout include si beneficiul skip the line), pentru ca la fata locului in sezon e chiar full.
Miracle Garden e un loc minunat de venit mai ales cu copiii, pentru ca toate decorurile sunt create in spiritul povestilor si a personajelor copilariei. O vizita aici dureaza in medie o ora daca faci plimbarea rapid, fara sa petreci minute in sir la fiecare exponat, dar daca esti genul care admiri in detaliu lucrurile sau vrei sa iei masa la fast food-urile din complex atunci clar rezerva-ti mai mult timp pentru vizita.
De asemenea, important de stiut e ca Miracle Garden e departe de centru si nu exista metrou in zona. Ca sa vii aici poti folosi autobuzele sau taxi / Ubier / Careem.
Global Village
Global Village este la 15 minute de mers cu masina de Miracle Garden, iar biletul se poate lua individual doar pentru acest obiectiv (este foarte ieftin, in jur de 20 AED / persoana sau in varianta Combo de pe Headout cu alte atractii din Dubai. Programul este intre ora 16:00 si ora 24:00 / 01:00 AM iar in lunile de vara cand este foarte cald este inchis.
Ce poti face la Global Village? In primul rand este un loc in care poti intra in cultura si traditia multor tari de pe multe continente. Expozitia se intinde pe o suprafata foarte mare (sa fii pregatit sa depasesti norma de pasi aici) si odata ce intri pe portile mari care duc spre Asia, Africa, Europa, etc gasesti standuri cu produse reprezentative fiecarei tari. Tarabe de mancare traditionala, haine, produse cosmetice, suveniruri, muzica si mici spectacole te asteapta la tot pasul. Pe noi ne-a cucerit iremediabil zona Thailanda, fiind mari fani ai acestei tari, iar in Global Village gasesti un Floating Market autentic, unde se vand toate mancarurile lor traditionale. Evident, am savurat un un Mango Sticky Rice si un Pad Thai de exceptie, ambele meritand toti banii (40 AED fiecare).
De asemenea, tot in Global Village este si un soi de parc cu obiective din toata lumea in miniatura. Am regasit aici Burj Al Arab, Arcul de Triumf, Statuia Liberatii, piramidele, turnul din Pisa, Castelul Bran si multe alte cladiri celebre. In plus, este si un parc de distractii pentru copii cu tot felul de leagane la mai mica sau mai mare inaltime, pe gustul tuturor.
Daca vii aici planifica-ti aproximativ 3-4 ore cel putin pentru vizita. Spatiul este foarte mare, ai multe de vazut si atmosfera se anima in mod special seara, cand totul se lumineaza superb.
Muzeul Viitorului in interior
Muzeul Viitorului este iconic pentru Dubai, fiind o cladire impresionanta din punct de vedere al arhitecturii, cu o forma ovala futurista, inspirata de un ochi arab. A fost inaugurat in 2022, fiind fara indoiala definitia inovatiei si a viziunii extraordinare pe care o arata de la an la an Dubai si in general UAE. Fatada este formata din panouri cu citate inspirationale ale conducatorului Dubaiului, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Chiar daca nu alegi sa il vizitezi in interior, tot merita sa ajungi pana aici pentru a vedea cladirea de aproape si pentru a intra in lobby, unde vezi cate ceva free:) mai ales lifturile cu lumini roz ca niste capsule.
Muzeul viitorului este amplasat langa statia de metrou Emirates Towers, iar biletul de intrare ne-a costat 298 AED / 2 persoane. Pentru ca numarul turistilor care vor sa viziteze acest muzeu este foarte mare, nu prea ai sanse sa gasesti bilete din scurt. Iti recomand sa iei biletele online cu 2-3 saptamani inainte, pentru a te asigura ca prinzi disponibilitate in ziua si la ora dorita. Chiar daca ai biletele online, la fata locului le vei preschimba cu o bratara pentru acces. Acest lucru se poate intampla doar cu 30 minute inainte de ora programarii tale, asa ca nu veni mai devreme. Daca ai de ex ora 18:30 vino incepand cu ora 18.
Ce gasesti in interiorul muzeului? O serie de expozitii interactive care exploreaza diverse domenii ale viitorului, reperul fiind cum va arata lumea in anul 2071. E bine de stiut ca in general primesti putine informatii de la angajatii muzeului pe parcursul vizitei, oaspetii fiind lasati sa exploreze fiecare sectiune si exponat pe cont propriu. Sigur, sunt angajati care iti raspund la intrebari daca doresti sa afli ceva in mod expres, dar nu este genul de tur ghidat unde primesti informatii detaliate la orice pas sau ai vreun audio guide la indemana. Din acest motiv mi s-a parut putin greoi sa urmaresti toate expozitiile la potential maxim, iar pentru copiii sub 7-8 ani nu recomand vizita. Cred ca este mult prea complex si abstract muzeul pentru a intelege cum trebuie tot ce este prezentat aici.
Pe scurt, in muzeu gasesti expozitii despre sanatate si biotehnologie, spatiu si explorarea sa, resurse si sustenabilitate, aviatie, tehnologie avansata si inteligenta artificiala. In modul de prezentare sunt folosite cele mai noi tehnologii, precum realitatea virtuala, realitatea augmentata si hologramele, pentru a crea o experienta captivanta si memorabila. Mi-a placut in mod deosebit expozitia cu hologramele speciilor de plante si animale, prezentate ingenios in interiorul unor borcane colorate.
Long story short, daca esti pasionat de toate acestea merita sa vizitezi Muzeul Viitorului, este diferit fata de alte muzee din lume. Dar daca nu ai un interes special catre aceste domenii si nu vrei sa depui efort pentru a intelege in detaliu ceea ce vezi, sau esti insotit de un copil mai mic, mai bine zici PAS. S-ar putea sa ramai cu impresia ca ai platit prea mult pentru ceea ce iti ofera.
Ce vizitezi in Dubai gratis?
Iata ca am ajuns si la partea cu obiective turistice gratuite in Dubai. Sunt destul de multe, asa ca in mod sigur vei gasi ceva pe placul tau si fara sa spargi bugetul in doua. Acest emirat este atat de ofertant incat oricum nu iti ajunge o singura vacanta sa le vezi pe toate, fie si ea mai lunga de 4 zile. De asta ne-am si propus sa revenim cat de curand, mai avem multe de vazut.
Dubai Mall si show-ul fantanilor Burj Kalifa
Cu siguranta cel mai pozat eveniment din Dubai este show-ul fantanilor din fata Burj Kalifa. Acesta are loc zilnic intre orele 18:00-23:00, din 30 in 30 de minute, iar accesul la piscina unde se intampla magia se face prin Dubai Mall.
Noi am nimerit aici in weekend si era extrem de aglomerat, asa ca desi am ajuns cu vreo 15 minute inainte de show nu mai aveam nicio sansa sa prindem loc in fata. Iti recomand sa ajungi cand se termina un show pentru a prinde loc in prima linie la apa, chiar daca o sa mai ai 29 minute de asteptat)) Sigur nu te vei plictisi cu asa o priveliste, pentru ca zona aia e superba atat ziua cat si seara. Burj Kalifa este luminat ca o bijuterie iar toate cladirile din jur sunt un skyline superb pe care vei vedea scris obsesiv Eemar.
Showul dureaza in jur de 5 minute si este dragut, dar mai putin spectaculos decat cel din Las Vegas de la Bellagio (opinie personala, desigur). Oricum, as zice ca e de neratat daca vii in Dubai, mai ales ca sa te uiti nu costa nimic, iar opulenta din jur e un obiectiv in sine. In timpul saptamanii nu o sa suferi asa tare din pricina aglomeratiei, asa ca daca nimeresti o zi luni-joi e perfect.
Cat despre Dubai Mall, este cu adevarat urias, desi Mall of the Emirates este SI MAI MARE!! Auzisem ca iti trebuie aplicatia Dubai Mall pentru a te orienta mai repede inauntru, dar nu credeam ca ne va fi atat de utila pana cand nu ne-am ratacit in cautarea fantanilor si ne-am hotarat sa o downloadam. Adevarul este ca acest Mall este urias, are o gramada de magazine si restaurante si iti trebuie picioare calumea sa il poti parcurge:) Pe langa toate astea, in interior poti vizita Acvariul (noi nu am intrat dar ne-am bucurat de cateva imagini de la exterior), poti admira o cascada uriasa cu figurine umane de sticla ce se intinde pe 4 niveluri, poti intra in cel mai mare magazin de bomboane din lume si multe altele. Timp sa ai si de preferat bani de shopping. If not, si plimbatul e un castig.
JBR Beach
JBR Beach este aproape de Dubai Marina si este clar plaja mea preferata din Dubai. Pe langa nisipul fin si apa de o culoare superba, atmosfera din zona e cea care da vibe-ul special locului. Exista o portiune de plaja neamenajata unde poti sta pe prosop si o portiune intinsa de plaja cu sezlonguri si umbrele. De-a lungul marii este o faleza lunga tocmai buna de promenada, cu o groaza de restaurante, baruri, hoteluri si blocuri rezidentiale. Imposibil sa nu gasesti ceva care sa iti placa in zona asta, fie ca vii pentru plaja, pentru o masa buna sau pentru o plimbare reusita. Iar privelistea cu roata imensa este si ea iconica pentru Dubai, iar de pe JBR te poti bucura de ea cam din orice punct.
PS: apa era foarte buna de baie chiar in luna februarie, era super curata si avea vreo 22 grade.
Souk Madinat Jumeirah
Souk Madinat Jumeirah este piata traditionala din Dubai, la care am ajuns cu autobuzul din Dubai Marina (dupa muuulte statii dar un drum foarte placut). Aici vei gasi peste 90 de magazine care ofera o gama larga de produse traditionale arabe, precum haine, accesorii, bijuterii din aur si argint, pantofi din piele, suveniruri, obiecte de artizanat, ceramica, picturi, covoare, condimente, produse cosmetice, parfumuri, uleiuri esentiale si mancare (dulciuri traditionale, condimente, cafea araba, curmale etc). Intrarea este gratuita.
De asemenea, Souk Madinat Jumeirah ofera o varietate de restaurante si cafenele foarte aratoase, plimbari cu barca pe canalul care strabate piata, spectacole de teatru traditionale arabe, lectii de caligrafie si chiar si un aterlier de ceramica unde iti poti crea propriile suveniruri. Nu uita ca aici totul se negociaza, asa ca nu ceda de la inceput pretului anuntat de vanzatori caci e super umflat.
Cred ca locul a devenit din ce in ce mai cunoscut pentru privelistea foarte buna spre Burj Al Arab, o alta emblema a Dubai-ului, fiind considerat singurul hotel de 7 stele din lume. Ca pont, cea mai buna priveliste o vei avea de la cafeneaua Costa, unde toaaata lumea sta la coada la poze cu celebrul hotel in background. E cu adevarat un loc superb.
Jumeirah Beach
Daca ai si tu aceeasi confuzie ca mine legata de nume, nu te condamn, Pare ca in Dubai totul se numeste Jumeirah si uneori devine super confusing ce ai de vazut si unde. De data asta noi am cautat plaja Jumeirah (nu JBR), de pe care stiam ca se vede super frumos Burj Al Arab. Ne-am deplasat spre ea tot cu autobuzul luat fix din fata Dubai Mall, iar drumul cred ca a fost de vreo 15 statii facute in aprox 30 minute:)) Iar cand am ajuns in sfarsit la plaja am avut o dezamagire totala. Fata de pozele care impanzeau internetul acum cativa ani cu vederea aia superba a hotelului Burj Al Arab de pe plaja, acum ii puteai prinde maxim varful in fotografie. Iar asta pentru ca intre timp s-a construit un alt hotel langa plaja, care obtureaza intr-un mare fel mirificul Burj Al Arab.
De altfel, plaja este foarte frumoasa iar apa de un turcoaz intens super interesant. In zare niste vile si niste yacht-uri luxoase iti explica in mod clar care e specificul zonei, ca sa fie clar unde locuiesc bogatii:)) Daca ai timp de plaja in program poti petrece o zi faina aici, chiar daca eu una tot la JBR m-am simtit mai bine.
Dubai Marina
Cred ca Dubai Marina nu mai are nevoie de nicio introducere. E deja un loc extrem de renumit in Dubai, un soi de cartier plin de cladiri inalte in centrul carora se afla un canal artificial pe care circula barci, yacht-uri si alte ambarcatiuni.
De jur imprejurul acestui canal sunt restaurante, baruri, hoteluri si blocuri rezidentiale de lux, iar toata zona prinde viata seara, cand pe aici se plimba o gramada de localnici si de turisti. Cazarile din zona asta sunt destul de scumpe, mai ales daca vrei sa ai view de la etajele superioare. Dar ca idee, sa stii ca Dubai Marina e destul de departe de obiectivele pe care le-am enumerat anterior (cu exceptia JBR Beach), asa ca eu una nu as tine mortis sa mai stau fix in zona asta, ci m-as orienta spre cazari mai ieftine dar aproape de metrou.
Deira
Deira este zona veche a Dubai-ului, mai traditionala si mai accesibila la pret din toate punctele de vedere (cazare, mancare, suveniruri etc). Dezavantajul ei consta in faptul ca este departe de cam toate obiectivele turistice, fiind aproape de aeroport, adica spre unul dintre capetele liniei de metrou. Iar in Dubai statiile de metrou sunt luuungi si multe. De ex de la statia de metrou din Dubai Marina pana la statia de metrou Union din Deira am facut fix o ora.
Tinand cont de faptul ca noi am lasat Deira pentru ultima zi iar de aici am plecat direct la aeroport, am decis sa ne lasam bagajele la un luggage storage. Daca te intereseaza aspectul, sa stii ca iti poti lasa trollerele la Hotel Panorama Deira pentru 35 AED / bagaj / zi. Este situat la 3 minute de statia de metrou Union, aflata pe o linie de metrou conexa cu linia rosie.
In Deira e locul perfect sa cumperi suveniruri si sa negociezi preturi. Iti recomand curmalele de aici, sunt absolut geniale si nu le poti rata. Dar mai poti cumpara ceaiuri foarte bune, cafea, haine traditionale arabe, mici statuete cu obiectivele emblematice precum Burj Kalifa si Burj Al Arab, magneti si tot felul de alte obiecte.
Mancarea de la terase si restaurante are si ea un pret mult mai bun decat in restul emiratului. De exemplu, pentru 2 sandvisuri cu carne de vita, 2 fresh-uri de mango si un Karak tea am platit 40 AED, ceea ce de obicei era pretul pentru o singura persoana pentru o gustare + o mica bautura in alte zone din Dubai.
Ce mai poti face in Deira? Sa vizitezi pietele traditionale de aur si de condimente. O sa ramai uluit de piata de aur, unde pe langa bijuteriile clasice o sa gasesti expuse adevarate haine din aur galben, cantarind zeci de kg. Siiii…. un inel de 64 kg care este si in Cartea Recordurilor pentru cel mai greu inel din lume, din aur de 21 karate. Adevarul e ca numai a inel nu arata, ci mai degraba poate fi fundatia unei fantani la cat de imens e:))
Mai poti traversa cu Abrah (barca traditionala din lemn) Dubai Creek, un estuar natural care împarte orașul în două părți principale: Bur Dubai și Deira.
Pe malul opus pietelor de aur si condimente gasesti stradute intortocheate pline cu magazine, restaurante si un Starbucks, complet diferit ca imagine fata de ce te-ai astepta. Cladirea in care activeaza Starbucks pare foarte veche, perfect in ton cu toate celelalte de langa ea, ce reprezinta de fapt traditia locului.
The Pointe – Insula Palm
In primul rand, sa stii ca daca mergi pana la Atlantis cu speranta ca o sa vezi hotelul mai de aproape, mai bine nu te duci. Odata coborat din Monorail intri intr-un fel de galerie comerciala care duce pana la hotel dar la iesire sunt agenti de paza care lasa sa treaca doar oaspetii cazati in hotel. Prin urmare vei face cale intoarsa si vei reusi sa vezi hotelul cate putin, chinuit, din parcare.
Iti recomand insa sa mergi la The Pointe, un loc din care o sa ai vedere superba asupra hotelului Atlantis direct de pe plaja. Te vei bucura de un apus superb si de o promenada de vis. Pentru The Pointe nu exista statie de monorail, asa ca singura varianta e sa mergi cu masina sau pe jos, daca te tin picioarele. Pe langa pozele minunate pe care le vei face aici, poti opta sa iei cina la unul dintre restaurante sau sa te plimbi in voie admirand peisajul sublim. Ah, si inca ceva. Daca ai vazut si tu pe net ca aici are loc un show de fantani seara, iti zic eu ca nu mai are loc in prezent, a fost anulat.
Mall of The Emirates
Mall of the Emirates este cel mai mare Mall din UAE si un spatiu perfect pentru o multime de activitati, pe langa shopping. Cred ca cea mai cunoscuta activitate de aici este complexul de ski, sanie si bob din incinta, unde se poate intra contracost. Daca vii aici neechipat poti inchiria echipament de iarna (mai putin manusi pe care trebuie sa le cumperi) pentru ca inauntru sunt -2 grade. Ne-am uitat doar din exterior la intregul complex dar puteai vedea lejer telescaunul, partia de sanie si bob si restul atractiilor. Impresionant sa existe asa ceva intr-un mall, dar cum noi plecasem de la frig la caldura si as da oricand muntele pe plaja…am zis pas.
Mancarea si bautura in Dubai
Cum am zis la inceputul articolului, noi am fost aici cu ocazia croazierei, asa ca am incercat sa ne bucuram cat mai mult de mesele de pe vas, cel putin la mic dejun si cina. Dar cu toate astea am testat si mancarea de la restaurante si terase si pot spune ce mi-a ramas la suflet:
- shaorma arabeasca (atat cea la farfurie cat si cea normala)
- freshul de mango (divin, fix ca in Thailanda)
- karak tea, bautura locala, care este de fapt un ceai negru combinat cu lapte, zahar si condimente precum cardamon, ghimbir, sofran si cuisoare). Absolut delicios!
Cat despre bauturile alcoolice, acestea nu se gasesc in general decat la hoteluri. Dar recunosc ca noi avand pe vas totul inclus la cina, nu am simtit deloc disconfort pe timpul zilei din aceasta cauza, ba din contra. Ne-am putut bucura din plin de freshurile de mango carora in Romania le duc lipsa cu varf si indesat.
Cat costa vacanta in Dubai?
Cam atat despre vacanta noastra in Dubai. Pastram pentru urmatoarea vacanta obiective noi, dar pana atunci arunca o privire si pe articolele dedicate celorlalte opriri de pe traseul croazierei Costa Toscana, adica Ce faci o zi in Abu Dhabi, Muscat Oman si Ce vizitezi in Doha Qatar. Enjoy beaching!